7 tips tegen stress tijdens de coronacrisis

Zo blijf je rustig in onzekere tijden

vrouwleest
Getty Images

Nu de hele wereld in de ban is van het coronavirus, neemt de spanning en ongerustheid onder de bevolking toe. Wat als ik (ernstig) ziek word door het virus? Wat voor gevolgen hebben de overheidsmaatregelen voor mijn werk, de operatie die nu niet doorgaat, mijn portemonnee? Vragen die allemaal tot onzekerheid en stress leiden. Zeven tips tegen stress tijdens de coronacrisis.

1. Beperk nieuwsupdates en focus op positieve berichten

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) begrijpt dat de virusuitbraak tot paniek en stress kan leiden. Daarom heeft de organisatie richtlijnen opgesteld om de geestelijke gezondheid van mensen te ondersteunen in deze tijden. Een van deze richtlijnen is om nieuws dat je angstig of gestrest laat voelen zoveel mogelijk te beperken. Volg dan ook niet continu het nieuws, maar doe dit hooguit één of twee keer per dag.

Een andere richtlijn is om je te focussen op positief nieuws rondom het coronavirus. Lees bijvoorbeeld positieve verhalen van mensen die COVID-19 – de ziekte die het virus veroorzaakt – al hebben ervaren, of van mooie initiatieven voor ouderen in verzorgingstehuizen.

2. Vertrouw op de feiten

Er wordt veel gezegd en verspreid over het coronavirus online en op sociale media. Veel daarvan is onjuist en niet gebaseerd op betrouwbare bronnen. Dit kan alleen maar leiden tot meer onrust en paniek. Volgens de Europese Commissie is het wél belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, maar je kunt dan het beste terecht bij de nationale en lokale gezondheidsautoriteiten als het RIVM.

3. Bescherm jezelf en anderen

Het virus hebben we helaas niet zelf in de hand, maar we kunnen wel onze verantwoordelijkheid nemen. Zo kun je jezelf én anderen beschermen door je aan de hygiëne- en overheidsmaatregelen te houden. Blijf je handen goed wassen, zit niet aan je gezicht, werk waar mogelijk thuis en houd twee meter afstand van anderen.

4. Zorg goed voor jezelf

Het is altijd al belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, maar in deze tijden nog meer. Probeer je weerstand op peil te houden of te verbeteren door gezond te leven. Doe rustig aan en probeer niet te stressen. Bij stress maakt je lichaam namelijk het hormoon cortisol aan dat de weerstand kan verminderen. Verder: eet gezond en gevarieerd, probeer voldoende te slapen, ga elke dag even wandelen (als dat mogelijk is natuurlijk) of doe een kleine workout.

5. Help anderen

Om een gevoel van controle te krijgen, hamsteren veel mensen levensmiddelen en medicijnen als paracetamol. Hierdoor grijpen ouderen, (chronisch) zieken en mensen met vitale beroepen, zoals medisch personeel, vaak mis. Houd rekening met deze groepen en help bijvoorbeeld eens je buurvrouw door een boodschap voor haar te doen. Zo heb je meteen ook minder tijd en behoefte om te piekeren.

6. Zoek afleiding en houd contact

Richt je aandacht op iets anders dan het coronavirus. Afleiding verlicht de spanning. Ga bijvoorbeeld dat ene boek lezen waar je niet eerder aan toekwam en blijf vooral je sociale contacten onderhouden om eenzaamheid tegen te gaan. Tegenwoordig zijn er gelukkig genoeg manieren om in contact met elkaar te blijven, zoals WhatsApp, Skype en Facetime.

7. Houd een vast dagritme aan

Nu veel mensen thuis moeten blijven, komt de ‘normale’ dagindeling te vervallen. Dit kan bij sommigen voor onrust zorgen. Ons advies is om structuur in je dagen aan te brengen en je dagelijkse bezigheden zoveel mogelijk aan te houden. Tegelijkertijd kun je deze periode ook gebruiken om rustiger aan te doen en stil te staan bij de mooie, kleinere dingen in het leven.

Let op: check voor alle actuele informatie rondom het coronavirus de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Heb je last van psychische klachten in tijden van het coronavirus? Bij MIND kun je terecht voor steun, advies en hulp.

Bron 
  • World Health Organization (WHO)