Er is veel onduidelijk over het verband tussen leeftijd en het verloop van een corona-infectie. Loop je al meer risico op ernstige ziekte als je 50 plus bent, of pas als je 70 plus bent? Of alleen samen met een andere ziekte, zoals diabetes? Lees deze vragen en antwoorden.
Let op: de situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.
Zijn ouderen echt kwetsbaarder voor ernstig verloop van de corona-infectie?
Ja. In Nederland zijn tot nu toe alleen ouderen overleden aan de gevolgen van de infectie, zo laat het RIVM zien. Alle 43 mensen die zijn overleden, waren tussen de 63 en 94 jaar.
Een analyse in het vakblad NEM heeft gekeken naar medische gegevens van 1099 COVID-19 patiënten die bekend waren in 552 Chinese ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat 6 procent van deze besmette mensen op de IC terecht kwam of overleed. Van hen was ruim 80 procent ouder dan 50 jaar.
De cijfers laten dus zien dat ouderen en mensen met chronische ziekten echt meer risico lopen. Ze kunnen makkelijker ernstig ziek worden of overlijden bij besmetting met het nieuwe coronavirus. De maatregelen die nu gelden, zoals het sluiten van scholen en cafés, zijn erop gericht om de ouderen en zieken te beschermen tegen het virus. Zo blijven er genoeg ic-bedden beschikbaar om zoveel mogelijk ernstig zieke mensen te helpen. Dit wordt in de engelstalige media ook wel 'flattening the curve' genoemd (zie deze animatie), oftewel: zorg dat de piek aan nieuwe zieken niet te hoog wordt, door elkaar niet allemaal tegelijk te besmetten. Minder contact dus.
Waarom liggen er ook veel jongeren in het ziekenhuis?
Ook jongeren kunnen ernstig ziek worden van het nieuwe coronavirus. Meer dan de helft van de mensen die nu op de intensive care ligt in Nederland is jonger dan 50 jaar. Dat schreef NRC naar aanleiding van een overleg tussen van intensivisten en andere artsen. Gelukkig is dat op moment van schrijven nog geen jongere overleden aan de infectie in Nederland, maar het blijft gevaarlijk. Ook voor jongeren.
De meeste mensen worden niet ernstig ziek door het nieuwe coronavirus COVID-19. De cijfers op dit moment volgens Thuisarts: van de 100 mensen die het coronavirus hebben, worden 83 mensen een beetje ziek, 15 mensen worden erg ziek en 2 mensen overlijden.
Vanaf welke leeftijd is het risico verhoogd?
De kwetsbare groepen zijn volgens het RIVM en het Nederlands Huisartsengenootschap de mensen van 70 jaar en ouder, en mensen met bepaalde aandoeningen. Leeftijd is dus een risicofactor, ook al ben je een fitte tachtiger zonder ziekten die veel fietst. Onder de sterfgevallen zijn ook mensen jonger dan 70 jaar, al zijn het er relatief minder. Je kunt een idee krijgen van het aantal sterfgevallen per leeftijdscategorie in deze vijfde grafiek van VOX.
Welke ziekten maken je vatbaarder voor ernstig verloop?
Het RIVM spreekt van 'kwetsbaarheid' als mensen hartziekten, longziekten, diabetes, nierziekten of andere ziekten hebben, waarbij het immuunsysteem verzwakt is. Maar wat als je alleen een lichte hartaanval hebt gehad, tien jaar geleden, en het sindsdien weer heel goed met je gaat?
Handige vuistregel: ben je jonger dan 60 en heb je een uitnodiging gehad voor de griepprik, dan zit je in de risicogroep voor ernstiger beloop van corona. De lijst met ziekten kun je hier ook vinden.
Ik zit in een risicogroep. Wanneer moet ik naar de huisarts?
Ben je 70 plus, of heb je een van de genoemde ziekten? Bel direct de huisarts of de huisartsenpost als je koorts of een koortsig gevoel hebt, hoest of moeilijk ademt. Niet op eigen houtje naar de huisarts toe gaan, want als het nodig is, komt de huisarts aan huis. Dat voorkomt dat je nieuwe mensen besmet. Een test op het coronavirus is overigens vaak niet nodig.
Waarom is ibuprofen af te raden als je besmet bent?
In medische vakbladen is nu een discussie gaande over het effect van ibuprofen bij de corona-infectie. Het is de vraag of het schadelijk zou zijn. Het Nederlands Huisartsengenootschap schrijft dat dat niet het geval is. Toch raadt de artsenvereniging ibuprofen af, omdat deze pijnstiller net als andere NSAID's gevaarlijk is voor 60-plussers. Zij krijgen meer bijwerkingen bij deze pijnstillers dan bij paracetamol. Lees hier meer over pijnstillers: Slik bij voorkeur paracetamol.