Amerikanen ontwikkelen snelle, minder invasieve coronatest

Wachttijd slechts 3 uur

Getty Images

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe coronatest ontwikkeld. De nieuwe manier van testen is niet alleen minder invasief, maar de uitslag is ook een stuk sneller bekend. Een simpel wattenstaafje doet binnenkort het werk en je hebt de uitslag binnen drie uur.

De doorbraak van de de Amerikaanse wetenschappers - van Yale - behelst een coronatest die snel en simpel is, weinig kost en breed kan worden ingezet. Een lange staaf diep in je neus en dan twee dagen thuis in quarantaine moeten afwachten of de uitslag positief of negatief is, behoort straks tot het verleden. Als deze SalivaDirect test (Directe Speeksel test) wereldwijd wordt gebruikt, kan de verspreiding van het virus een halt worden toegeroepen.

Hoe werkt het?

Met een simpel wattenstaafje wordt wat wangslijm afgenomen dat vervolgens blootgesteld wordt aan een aantal eenvoudige reactieve stoffen die het feitelijke testwerk doen. Bij de huidige test zijn speciale neusstaafjes nodig en houders om de staafjes veilig te vervoeren. Bovendien wordt het wattenstaafje in de neus- en keelholte als onprettig ervaren. Eerdere testen die gebruikmaakten van speeksel waren minder betrouwbaar, en gebonden aan apparatuur van grote farmaceuten. Yale zal het protocol hoe de test te gebruiken 'open source' maken, wat wil zeggen dat elk geschikt laboratorium ermee aan de slag kan.

De test kan ook werken met reactieve stoffen van verschillende producenten. Daarmee is de kans op knelpunten in de productieketen en het verwerkingsproces sterk afgenomen. De tests kunnen uitgevoerd worden in relatief simpele laboratoria en de uitslag is al na drie uur bekend. De onderzoekers claimen een hoge betrouwbaarheid en de test zou van hetzelfde niveau zijn als de huidige neustest.

Test is goedgekeurd

De Amerikaanse medicijnwaakhond, de FDA, heeft afgelopen zaterdag in een spoedprocedure de nieuwe test al goedgekeurd waarmee de weg vrij is om de test al binnen een paar weken massaal op de markt te brengen. In kringen van epidemiologen wordt de test al omschreven als een 'gamechanger'.

Coronatest als soort zwangerschapstest

Viroloog Bert Niesters van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ziet wel wat in de nieuwe Amerikaanse test zegt hij tegen de Telegraaf. "Alles wat de logistiek versnelt, komt ten goede aan het bestrijden van deze epidemie. Ik wed altijd op meerdere paarden, dus ik zou dit willen proberen. "Ik geloof dat in de nabije toekomst de coronatest een soort zwangerschapstest zal worden; dat je met het aantonen van bepaalde antigenen kan zeggen of je wel of niet besmet bent met corona. Voorwaarde is natuurlijk dat het een goede, gevoelige test is."

Auteur 
Bron 
  • De Telegraaf