Nog altijd vertraging in bevolkingsonderzoek borstkanker

Hoe eerder borstkanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling

Borstkankeronderzoek mammografie
Getty Images

Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker in Nederland kampt nog altijd met aanzienlijke vertragingen. Op termijn zal deze vertraging leiden tot het overlijden van tientallen vrouwen per jaar, een situatie die anders voorkomen had kunnen worden. Dat blijkt uit de jaarlijkse monitor bevolkingsonderzoek in opdracht van het RIVM, meldt de NOS donderdag.

Volgens het RIVM is er voorlopig geen zicht op verbetering. In 2023 werden vrouwen gemiddeld elke 29 maanden uitgenodigd. Het streven is om vrouwen elke 24 maanden uit te nodigen. De vertraging wordt veroorzaakt door een tekort aan screeningsmedewerkers en de achterstanden die zijn ontstaan tijdens de coronaperiode, toen het bevolkingsonderzoek een tijd helemaal stillag.  

Hoe eerder borstkanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. Ook is er vaak een minder ingrijpende behandeling nodig dan wanneer borstkanker in een laat stadium wordt ontdekt.

Op termijn gaat het volgens de berichtgeving van de NOS om dertig tot zestig sterfgevallen per jaar die anders voorkomen hadden kunnen worden.

Normaal gesproken worden vrouwen tussen de 50 en 75 jaar iedere twee jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Sinds 2019 lukt dit niet meer. In 2021 besloot het ministerie van VWS om die periode tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Het is nog onduidelijk hoelang dit zo blijft. "Op korte termijn zal het niet lukken om weer terug te gaan naar twee jaar", zegt Patricia Hugen van het RIVM tegen NOS.nl.

Mogelijk komt eind dit jaar staatssecretaris Karremans van VWS met maatregelen.
 

Auteur 
Bron 
  • nos.nl