NIJMEGEN - Een internationaal netwerk van 177 onderzoeksinstituten gaat vijftig kankergenomen ontrafelen.
Binnen dit netwerk gaat Henk Stunnenberg van de Radboud Universiteit Nijmegen samen met Britse onderzoekers de genetische code van borstkanker in kaart brengen. Het International Cancer Genome Consortium (ICGC) heeft zich donderdag in het tijdschrift Nature gepresenteerd.
DNA-fouten
Kanker ontstaat niet van de ene op de andere dag. Er is een opeenstapeling voor nodig van fouten in het erfelijke materiaal. Britse onderzoekers ontdekten afgelopen herfst dat iemand met longkanker maar liefst 23.000 DNA-fouten heeft. Het ICGC gaat nu ook vijftig andere kankersoorten zo grondig in kaart brengen.
Elke groep onderzoekers uit onder andere China, Japan en Canada gaat één kankertype bestuderen en daarbinnen de cellen van minimaal vijfhonderd patiënten. De wetenschappers gaan de kankercellen van patiënten vergelijken met hun normale cellen.
Fouten
Ze kijken niet alleen naar het genoom, het erfelijk materiaal in de kankercel, maar ook naar afgeleiden daarvan. Op die manier kunnen de fouten in de zieke cellen heel precies in kaart worden gebracht.
Het in kaart brengen van de kankergenen is van grote waarde voor de behandeling van de ziekte.
- Radboud Universiteit Nijmegen