Stoffen doeken raken van alle keukenspullen het meest besmet met bacteriën. Dat blijkt uit een onderzoek van Kansas State University.
De onderzoekers vroegen 123 vrijwilligers om een recept klaar te maken met rauw rundergehakt of kip, samen met een fruitsalade. Aan het gehakt en de kip was een onschadelijke bacterie toegevoegd. Vervolgens werd geobserveerd welke keukenspullen de proefpersonen aanraakten. Naderhand werd onderzocht waar de bacterie uit de kip en het gehakt allemaal was terechtgekomen.
Besmette salades
Het team ontdekte dat meer dan 90 procent van de fruitsalades besmet waren geraakt met de bacteriën uit de kip en het gehakt. Als die bacterie een schadelijke bacterie was geweest, zoals Salmonella, was er dus een groot risico geweest op het ontstaan van voedselvergiftigingen.
Vier op de vijf proefpersonen besmetten de kraan, koelkast, oven en vuilnisbak met de bacteriën. Deelnemers die hun telefoon bij zich hadden, maakten deze vervolgens onvoldoende schoon.
Doeken smerigst
Van de geteste keukenspullen bleken de stoffen handdoeken het meest besmet. Veel proefpersonen raakten deze handdoeken aan voordat ze hun handen hadden gewassen of nadat ze hun handen niet goed gewassen hadden. Zelfs als ze wel zorgvuldig hun handen wasten, gebruikten ze de handdoeken daarna vaak opnieuw waardoor ze zichzelf weer herbesmetten.
Doekjes van stof raken makkelijk besmet met bacteriën die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Uit eerder onderzoek is gebleken dat bacteriën die vaak voorkomen in rauw vlees of gevolgelte zich vermeerderen in doekjes die je langer dan een dag gebruikt, ook als je deze doekjes in de gootsteen hebt gewassen.
Papieren doekjes
De onderzoekers adviseren papieren wegwerpdoekjes te gebruiken of stoffen doekjes na het koken meteen in de was te doen. Gebruik je je telefoon in de keuken, dan zou je deze moeten schoonmaken met een desinfecterend middel.
De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Food Protection Trends.
- WebMD