Zeewater lijkt misschien vies. Wat bacteriën betreft heb je echter meer te vrezen van het zand op het strand. Uit onderzoek van de universiteit van Hawaii blijkt dat poepbacteriën langer in het zand achterblijven dan in het water.
Afvalwater uit onder andere riolen kan zeewater besmetten, soms met tijdelijke sluiting van stranden als gevolg. Als zwemmers in contact komen met water dat besmet is met bijvoorbeeld ontlasting of dit water per ongeluk inslikken, kunnen ze last krijgen van maagklachten, diarree en huiduitslag.
Wetenschappers zijn erachter gekomen dat in strandzand 10 tot wel 100 keer zoveel bacteriën kunnen voorkomen als in het naastgelegen zeewater. Het gaat dan om bacteriën als E.coli en enterokokken, bacteriën die in de darmen voorkomen. De onderzoekers wilden weten hoe dat mogelijk is.
Bescherming
Ze maakten in het laboratorium een strand na met zandmonsters van Kualoa Beach en zeewater besmet met rioolwater. Ze observeerden hoe de bacteriepopulatie veranderde. Op het zand bleken de bacteriën langer te overleven dan in het water. Zonlicht kan bacteriegroei tegengaan, maar op het strand beschermt het zand de bacteriën tegen de zon. Bovendien raken de bacteriën in het zand makkelijk omgeven door een biofilm dat bescherming biedt.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Environmental Science & Technology.
- WebMD