Verband tussen geboortegewicht en autisme ontdekt

Getty Images

Baby’s die bij de geboorte licht of juist zwaar zijn, blijken later vaker autisme te ontwikkelen dan baby’s met een gemiddeld gewicht. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Manchester.

De onderzoekers bestudeerden gegevens over 589.114 Zweedse kinderen van 0 tot 17 jaar die tussen 2001 en 2007 waren verzameld. Al tijdens de zwangerschap werd hun gewicht gemeten. Ook namen ze later deel aan testen waarin gekeken werd naar hun sociale, motorische, cognitieve en taalvaardigheden.

Sommige kinderen werden niet meegenomen in het onderzoek, zoals kinderen die te jong waren om autisme te kunnen diagnosticeren, kinderen die niet in Zweden geboren waren en tweelingen. Uit de overgebleven beschikbare gegevens bleek dat er 4383 kinderen autisme hadden. 36588 kinderen zonder autisme fungeerden als controlegroep.

​Vaker autisme
Bij grotere baby’s, met een geboortegewicht van meer dan 4,5 kilogram, bleek vaker autisme voor te komen. Ook bij kleine baby’s die minder dan 2,5 kilogram wogen, kwam vaker autisme voor. Of de baby’s te vroeg of te laat geboren werden, maakte daarbij niets uit.

De onderzoekers vermoeden dat afwijkingen in de groei en ontwikkeling ook de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden. "We denken dat deze toename in risico die te maken heeft met een abnormale groei van de foetus laat zien dat er iets misgaat in de ontwikkeling, mogelijk met het functioneren van de placenta. Het risico was vooral verhoogd bij baby’s die slecht groeiden en langer dan 40 weken in de baarmoeder bleven, mogelijk omdat zij het langst werden blootgesteld aan de ongezonde omstandigheden in de buik van hun moeder", zegt onderzoeker Kathryn Abel.

De onderzoeksresultaten verschenen in The American Journal of Psychiatry.

Bron 
  • Medical Xpress