Bijna drie op de vier stellen die aan vruchtbaarheidsbehandelingen beginnen, worden uiteindelijk ouders. Dat blijkt uit een onderzoek van het academisch ziekenhuis van Kopenhagen onder bijna 20.000 Deense koppels. De kans op een zwangerschap bleek sterk samen te hangen met de leeftijd van de vrouwen.
Er is sterk bewijs dat ongeveer een op de drie IVF-pogingen slaagt bij vrouwen onder de 35 jaar. Wat op lange termijn de resultaten zijn, als sommige stellen het telkens weer blijven proberen en anderen het opgeven, was nog niet bekend. De onderzoekers volgden daarom 19.884 vrouwen vanaf de eerste vruchtbaarheidsbehandeling.
Leeftijd
Meer dan de helft van deze vrouwen kreeg binnen 2 jaar een baby. Na 5 jaar was 71 procent bevallen. De leeftijd van de vrouwen bleek een belangrijke rol te spelen. Van de vrouwen onder de 35 jaar, kreeg binnen 5 jaar 80 procent een kindje. Dat percentage daalde in de groep 35-40 naar 61 procent en in de groep boven de 40 jaar naar 26 procent.
Daarnaast was de slagingskans groter bij vrouwen met een BMI onder de 30 en bij vrouwen die niet rookten. Bijna een 1 op de 5 vrouwen van onder de 35 jaar raakte toch spontaan zwanger.
Bemoedigend
Volgens de onderzoekers zijn deze resultaten bemoedigend voor stellen met vruchtbaarheidsproblemen. "Er is een goede kans dat je een kind krijgt, ook als er problemen zijn met zwanger worden. De meeste oorzaken van onvruchtbaarheid zijn te behandelen, maar leeftijd is de belangrijkste factor die voorspelt of deze behandelingen zullen slagen of niet", zegt Sara Malchau.
De resultaten zijn gepresenteerd bij de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Human Reproduction and Embryology.
- BBC