Stellen met een kinderwens kunnen vanaf nu in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) laten testen hoe groot de kans is dat hun toekomstige baby wordt geboren met een ernstige ziekte. Dat meldt het ziekenhuis donderdag.
Het gaat om een onderzoek waaraan patiënten van vijftien huisartsen in het noorden van het land mee mogen doen.
De zogenoemde dragerschapstest onderzoekt stellen met een kinderwens op dragerschap voor vijftig ernstige erfelijke ziektes. De ziektes worden veroorzaakt door fouten in de genen, maar de dragers merken daar niets van. Hoewel de ziektes zeldzaam zijn, wordt in totaal één op de zeshonderd baby's met een van de vijftig ziektes geboren.
De toekomstige ouders kunnen zelf bepalen wat ze met de uitslag van de test doen. Ze kunnen ervoor kiezen op natuurlijke wijze zwanger te worden en in de zwangerschap een vlokkentest te doen. Ook kunnen ze kiezen voor een zaadcel- of eiceldonor die geen drager van de ziekte is. Of ze kunnen de uitslag voor kennisgeving aannemen en verder geen stappen ondernemen of besluiten niet samen kinderen te krijgen.
Psychologische effecten
Het UMCG gaat samen met de vijftien huisartsen ook onderzoeken wat de psychologische effecten zijn. Daarbij worden resultaten vergelijken van mensen die wel en niet aan de test hebben meegedaan. De onderzoekers willen daarnaast kijken of het mogelijk is om de test in de toekomst via huisartsen voor iedereen beschikbaar te maken. Het onderzoek zal twee jaar duren.