'Vetzuren maken kinderen niet slimmer'

Getty Images

GRONINGEN - Het toevoegen van Omega-3 en Omega-6 vetzuren in flesvoeding aan baby's zorgt ervoor dat deze zich in de eerste maanden na de geboorte beter ontwikkelen. Maar op 9-jarige leeftijd blijken de kinderen juist een iets slechtere hersenfunctie te hebben dan kinderen die niet deze toegevoegde vetzuren in de flesvoeding hebben gehad.

Dit blijkt uit onderzoek naar de langetermijneffecten van deze toevoegingen, door Mijna Hadders-Algra, hoogleraar Ontwikkelingsneurologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Slechter plannen
Volgens de onderzoekster kunnen de kinderen die de flesvoedingen met de Omega-3 en Omega-6 vetzuren kregen iets slechter plannen en organiseren en hebben ze minder parate woorden en kennis. Het onderzoek wordt deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine Developmental Medicine & Child Neurology.

De wetenschappers onderzochten 123 kinderen die flessenvoeding zonder vetzuren kregen, 91 kinderen die wel vetzuren in de melk dronken en 127 kinderen die borstvoeding kregen.

Hoger IQ
Al langer is bekend dat kinderen die borstvoeding krijgen een iets hoger IQ hebben dan kinderen die flesvoeding krijgen. Ook deze studie bevestigt dit. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat moeders die borstvoeding geven meer opleiding hebben genoten dan moeders die direct kiezen voor de fles. Maar ook de samenstelling van de melk kan dit verschil veroorzaken. Moedermelk bevat omega-3 vetzuren, terwijl dat soort vetzuren in de standaard flessenmelk ontbreken.

Auteur 
Bron 
  • Universitair Medisch Centrum Groningen