Ik ben zwanger en nu lees ik over van alles dat je beter wel en niet kunt eten en drinken. Zo ook over groene thee. Kan ik dat veilig drinken tijdens mijn zwangerschap? Voedingsexpert Pascalle Stijger van het Voedingscentrum geeft antwoord.
Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:
Groene thee - zonder suiker - is een gezonde keuze, ook tijdens je zwangerschap. Het voorziet je lichaam van vocht, zonder dat je er calorieën mee binnenkrijgt. Er is wel iets waar je op moet letten: cafeïne. Want net als in koffie zit in groene (en zwarte) thee cafeïne. Te veel cafeïne vergroot de kans op een miskraam en kan de groei van het ongeboren kind verminderen. Als je zwanger bent, is het daarom verstandig om niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag binnen te krijgen.
Gemiddeld bevat een kopje groene thee van 125 ml ongeveer 20 milligram cafeïne. Dit kan iets meer of minder zijn en ligt onder andere aan hoe sterk je de thee zet. Ter vergelijking: een kopje koffie bevat 60 milligram cafeïne. Op een dag kun je bijvoorbeeld 3 of 4 kopjes groene thee en 1 kopje koffie drinken, dan krijg je niet te veel cafeïne binnen. Maar als je ook andere producten met cafeïne neemt, zoals chocola of cola, dan kun je minder koffie en thee drinken.
En hoe zit het met kruidenthee of vruchtenthee?
Kruiden- en vruchtenthee worden gemaakt van kruiden, fruit, specerijen of combinaties daarvan. Voorbeelden zijn rooibos-, munt-, kamille-, gember-, appel- en cranberrythee. Deze theesoorten bevatten geen cafeïne. Je kunt dus prima een paar kopjes kruidenthee of vruchtenthee drinken per dag. Het is sowieso slim om thee af te wisselen met andere dranken, zoals water of halfvolle melk.
Hoe weet je wat je wel en niet kunt eten?
Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten en drinken. De meeste producten kun je gewoon blijven nemen, maar sommige producten kunnen schadelijk zijn voor jezelf of voor je baby. Lees op www.voedingscentrum.nl/etenzwanger waar je op kunt letten. Of download gratis de ZwangerHap-app van het Voedingscentrum. Hierin kun je opzoeken welke producten je wel en niet kunt eten én kun je volgen hoe de baby groeit in de buik.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.