Wat betekent 'vers' eigenlijk als het op een verpakking staat?

Man in supermarkt leest verpakking van product in het koelvak
Getty Images

Op de verpakking zie ik weleens ‘vers’ staan. Wat betekent dit? Is het product dan altijd kort van tevoren gemaakt?

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige van het Voedingscentrum:

Vers brood, verse pasta, verse soep, verse melk of vers geperste jus d'orange. Staat er ‘vers’ op een verpakking, dan klinkt dat voor veel mensen misschien aantrekkelijk. Toch zegt de term 'vers’ op een verpakking niets over hoelang geleden het product gemaakt is of over hoe gezond het is. In de wet is niet vastgelegd wat ‘vers’ precies betekent, oftewel: het is een lege term.

Zo is vis die te koop is als ‘vers’ lang niet altijd vlak daarvoor gevangen. Het kan eerst ingevroren zijn geweest en vervolgens ontdooid zijn om zo te worden verkocht. Voor sommige vis is het vanwege de voedselveiligheid zelfs verplicht om het eerst in te vriezen. Op het etiket van vis die eerder bevroren is geweest moet de term ‘ontdooid’ staan.

Lozen kreten versus claims

Op een verpakking kunnen naast ‘vers’ ook allerlei andere termen staan. In sommige gevallen zijn het wettelijk goedgekeurde claims. Fabrikanten mogen zo’n claim alleen gebruiken als deze op de lijst van goedgekeurde claims staat én als het product voldoet aan de eisen behorend bij de claim. Zo mag de claim ‘light’ alleen gebruikt worden als er 30 procent minder suiker, vet of calorieën in zitten dan een vergelijkbaar product.

Het verschil tussen claims en loze kreten is vaak lastig te zien. Bovendien hoeft een claim niet te betekenen dat het ook een gezond product is. Bijvoorbeeld een ‘eiwitrijke’ reep kan nog steeds veel suiker en calorieën bevatten.

Het is dan ook altijd slim om niet alleen naar de voorkant, maar juist ook naar de achterkant van een etiket te kijken. Hier kun je in de voedingswaardentabel en ingrediëntenlijst precies zien wat er in het product zit. Zo kun je ook producten met elkaar vergelijken om een gezondere keuze te maken. Bijvoorbeeld de ontbijtgranen met de minste suikers en de meeste vezels.

Tip: als je producten vergelijkt, kun je dat het beste doen per 100 gram. Soms zie je ook de voedingswaarde per portie op het etiket staan, maar dat kan verwarrend zijn. Fabrikanten bepalen namelijk zelf hoe groot zo’n portie is.

Handig hulpmiddel

Wil je wat extra hulp? Gebruik dan de gratis ‘Kies Ik Gezond?’-app van het Voedingscentrum. Hiermee kun je een product scannen of zoeken en zie je gelijk of het in de Schijf van Vijf staat, of dat er gezondere opties mogelijk zijn. Ook kun je producten met elkaar vergelijken op voedingswaarden zoals suiker, vet of zout.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. 

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.