Welke kaas als je wilt afvallen?

Verschillende soorten blokjes kaas op een plank
Getty Images

Ik ben een echte kaasliefhebber, maar wil graag een beetje op mijn gewicht letten. Wat is het verschil tussen jonge en oude kaas? En is het beter om voor jonge kaas te kiezen dan voor oude kaas?

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige van het Voedingscentrum:

Het verschil tussen jonge en oude kaas is de tijd dat de kazen hebben gerijpt. Hoe langer de kaas rijpt, hoe droger en harder de kaas, en hoe voller en pittiger van smaak. Oude kaas heeft langer gerijpt en is dus droger. Dit betekent dat het minder vocht (water) bevat en juist meer droge stof dan de jonge variant. Het vocht bevat geen vet, maar de droge stof daarentegen wel. Om deze reden bevat oude kaas iets meer vet dan jonge kaas, zo'n 10%.

Toch is er iets anders dat meer invloed heeft op de hoeveelheid vet in kaas, en daarmee het aantal calorieën. De hoeveelheid vet die in de droge stof zit kan namelijk ook verschillen. Op de verpakking kun je dit terugzien aan het plusje, bijvoorbeeld 20+, 30+, of 48+. Deze getallen geven het vetgehalte aan: hoe hoger het getal, hoe meer vet de droge stof bevat. Het meeste van dat vet is verzadigd vet. Daarvan kun je beter niet te veel eten. Verzadigd vet kan namelijk de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

De verschillen op een rij:

  • 30+ jonge kaas 17,7 gram vet per 100 gram
  • 30+ oude kaas 20,0 gram vet per 100 gram
  • 48+ jonge kaas 29,6 gram vet per 100 gram
  • 48+ oude kaas 33,7 gram vet per 100 gram

Als je op je gewicht wilt letten, is het dus vooral slim om te kijken naar het getal voor het plusje en te kiezen voor een 10+, 20+ en 30+ kaas. Deze soorten staan - als ze niet te veel zout bevatten (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) - in de Schijf van Vijf. Kaas bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine A, vitamine B12 en calcium. Ook andere magere kazen, zoals hüttenkäse, mozzarella en 30+ geitenkaas staan in de Schijf van Vijf.

Duurzame kaastip

Om kaas te maken is veel land en energie nodig. Ook is de broeikasgasuitstoot hoog, wat niet goed is voor de aarde. Het advies is daarom om per dag niet meer dan 40 gram kaas te eten. En als je graag een duurzamere keuze wil maken, dan kun je het beste kiezen voor zachte kazen, zoals mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread. Hiervoor is minder melk nodig. Ter vergelijking: voor 1 kilo Goudse kaas wordt ongeveer 9 - 10 liter melk gebruikt, voor 1 kilo feta of mozzarella ongeveer 5 - 8 liter en voor een kilo hüttenkäse vier liter. Omdat er minder melk wordt gebruikt, vindt er minder CO2-uitstoot plaats en is er minder land en energie nodig. En omdat de kazen niet maandenlang hoeven te rijpen zoals bij Goudse kaas, kost het ook minder energie.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. 

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.