Wat is gezonder: blauwe bessen uit de hand eten of door de kwark mengen?

blauwe bessen in kwark
Getty Images

Ik las online dat ik blauwe bessen beter zo uit de hand kan eten dan door melkproducten te doen omdat anders vitamines, mineralen en antioxidanten afgebroken zouden worden. Hoe zit dat?

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige van het Voedingscentrum:

Blauwe bessen zijn gezond en zitten vol met vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten weinig calorieën en juist veel vezels, wat helpt bij een goede spijsvertering. Je kunt blauwe bessen gewoon los uit de hand eten, maar ze zijn ook lekker in de kwark of yoghurt. Door ze te combineren met een zuivelproduct als kwark of yoghurt krijg je extra eiwitten en calcium binnen, wat goed is voor je spieren en botten. Bovendien zorgen de eiwitten in de zuivel dat je langer een verzadigd gevoel hebt en dat kan helpen als je op je gewicht wilt letten.

Antioxidanten en zuivel

Soms lees je weleens dat antioxidanten, zoals in blauwe bessen zitten, minder goed worden opgenomen als je ze combineert met zuivel. Hiervoor is geen bewijs. Los uit je hand of gemengd door de yoghurt, beide manieren zijn gezond. Kies dus wat jij het lekkerst vindt.

Was de bessen wel altijd met water voor gebruik en bewaar ze in de koelkast om ze langer goed te houden. Ook diepvriesbessen zijn een gezonde keuze. Die bevatten net zo veel goede voedingsstoffen én zijn vaak goedkoper dan de verse variant.

Varieer met fruit

En vergeet vooral ook niet om te variëren. Alle fruitsoorten bevatten weer andere vitamines en mineralen. Niet specifiek één, maar alle soorten fruit (zonder toegevoegd suiker of siroop) zijn gezond en staan daarom in de Schijf van Vijf.

Lees ook: Blauwe bessen besmet met hepatitis A: dit is wat je moet weten

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. 

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.