Borstvoeding en andere factoren beïnvloeden het immuunsysteem van een baby en de vatbaarheid voor allergieën en astma via de darmen. Het gaat hierbij om de blootstelling aan allerlei micro-organismen.
Tot die conclusie komen onderzoekers van het Henry Ford's Department of Public Health Sciences. De resultaten van hun studie ondersteunen de zogenaamde hygiënehypothese: vroege blootstelling aan allerlei micro-organismen heeft invloed op de ontwikkeling van het immuunsysteem van een baby en van allergieën.
Blootstelling
"Al jaren denken we dat een steriele omgeving niet goed is voor baby's", vertelt hoofdonderzoeker Christine Cole Johnson. "Ons onderzoek laat weer zien waarom: blootstelling aan micro-organismen en bacteriën tijdens de eerste maanden na de geboorte stimuleert de afweer. Het immuunsysteem is namelijk ontworpen om bloot te staan aan grote hoeveelheden bacteriën. Als je blootstelling minimaliseert, dan zal het afweersysteem niet optimaal ontwikkelen."
Johnson presenteert de resultaten van verschillende onderzoeken op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Allergy, Asthma & Immunology in Houston. In zes onderzoeken keek Johnson met collega's naar of borstvoeding en andere factoren bij de moeder en rondom de geboorte invloed hadden op het microbioom (de micro-organismen op en in je lichaam) en de ontwikkeling van allergieën.
Resultaten
Uit deze onderzoeken bleek onder andere dat bij baby's die borstvoeding kregen de samenstelling van het microbioom na een maand en na zes maanden heel anders was dan bij baby's die geen borstvoeding kregen. Verder verkleinde borstvoeding de kans op een huisdierenallergie. Verder was het microbioom bij kinderen met astmatische klachten gedurende het eerste levensjaar ook afwijkend.
Andere factoren die volgens Johnson en haar collega's invloed hebben op het microbioom in de darmen zijn de etniciteit van de moeder, de duur van de zwangerschap, blootstelling aan tabaksrook tijdens de zwangerschap en na de geboorte, keizerssnede tegenover vaginale bevalling en de aanwezigheid van huisdieren. "Het onderzoek laat zien dat blootstelling aan meer en verschillende bacteriën uit de omgeving en specifieke patronen in de darmbacteriën het immuunsysteem een boost geven en beschermen tegen allergieën en astma", besluit Johnson.
- Science Daily