BAARN - Baby’s van zes maanden onthouden weinig van de dingen die ze om zich heen zien. Uit nieuw onderzoek blijkt dat als baby’s een object 'vergeten', het niet meteen helemaal uit hun geheugen verdwijnt.
Baby’s keken tijdens het onderzoek naar twee objecten: een schijf en een driehoek. Deze werden achtereenvolgens achter een scherm verstopt. Daarna kregen ze een van de objecten weer te zien of verdween een object helemaal. Door te meten hoe lang de ze naar de objecten keken stelden de onderzoekers vast hoe verrast de baby’s waren.
Kenmerken
De baby’s bleken niet verbaasd als een vorm vervangen was door een andere, maar wel als het object helemaal verdween. "Ze onthouden het object zelf dus wel, maar niet de specifieke kenmerken ervan.", zegt Melissa Kibbe, onderzoeker bij Johns Hopkins University.
Verwerking informatie
Het experiment laat zien hoe de jonge hersenen informatie over objecten verwerken. Waarschijnlijk heeft het brein een soort mentale 'vinger' die objecten aanwijst. Elke 'vinger' kan maar een object tegelijk aanwijzen. Net als bij een echte vinger weet je niet waar deze naar wijst.
Het mechanisme in de babyhersenen dat objecten opslaat, onthoudt niet veel informatie over de objecten.
- Medical Xpress