Tomatenquiche met shiitake en een gerookte amandelenbodem

Lekker en simpel: glutenvrije quiche

Tomatenquiche - recept van Marike Bol
Jorie van Tienhoven

Een glutenvrije quiche is helemaal niet moeilijk om te maken. Deze overheerlijke hartige taart is een topper!

Aantal personen 
4
Voorbereidingstijd 
15 minuten
Kooktijd 
50 minuten
Bereidingsduur 
50 minuten

Bereiding

Wat heb je nodig? 

  • springvorm Ø 20  22 cm
  • bakpapier, keukenmachine, mengkom

Voor de bodem

  • 175 g gerookte amandelen
  • 50 g glutenvrij havermeel
  • 60 - 70 g (plantaardige) kwark
  • 20 g (plantaardige) boter, in blokjes
  • snufje zout
  • boter of olie, om in te vetten

Voor de vulling 

  • 1 rode ui, in plakjes
  • 150 g shiitake, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 250 g haver fraîche of ricotta
  • 2 kleine eieren*
  • 50 g oude kaas of (plantaardige) Italiaanse kaas, geraspt
  • blaadjes van 2 takjes verse kruiden: oregano, tijm en/of basilicum, fijngesneden 
    200 g trostomaatjes,  gehalveerd
  • boter, om in te bakken
  • peper en zout (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor tot 170 °C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat boter of olie.
  • Maal de amandelen in de keukenmachine fijn. Meng in de mengkom met het havermeel, de kwark, boter en het zout en kneed kort met je handen tot een soepel deeg.
  • Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm en duw met  je handen of met de bolle kant van een natte, koude lepel plat. Bak de bodem 10 minuten in de oven.
  • Verhit intussen wat boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui 5 minuten. Voeg de shiitake en knoflook toe en bak 3 minuten mee. Zet apart.
  • Roer de haver fraîche of ricotta met de eieren en bijna alle kaas  los in een kom.
  • Verdeel het room-ei-kaasmengsel over de bodem van de quiche. Voeg de fijngesneden kruiden en eventueel wat peper en zout toe.
  • Schep de gebakken ui, knoflook en shiitakes erover, leg er de  tomaatjes op en bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
  • Bak de quiche in 35 tot 40 minuten goudbruin. 

Bewaartip

  • Bewaar de quiche afgedekt in de koelkast. Warm de quiche nog even op wanneer je er weer van wil genieten. Alhoewel hij koud  ook erg lekker is.

*Eivrij? 

Vervang de eieren door 100 g zijden tofu.

Meer recepten van Marike Bol: 

Dit recept komt uit het boek Écht lekker glutenvrij van Marike Bol. Bol is ondernemer op het gebied van glutenvrij bakken, receptontwikkelaar, food fotograaf en oprichter van de Marike Bol Academy. Haar doel is om iedereen te laten zien dat glutenvrij eten niet saai hoeft te zijn. Eerder maakte ze de boeken Bakken zonder Tarwe en Oh My Pie! - Oh My Pie!


 

Auteur 
Bron 
  • Écht lekker glutenvrij, Marike Bol