Heerlijk zacht en smeuïg mueslibrood
Jorie van Tienhoven
Zelf mueslibrood maken, is helemaal vrij eenvoudig én superlekker!
Aantal personen
1 brood
Voorbereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
45 minuten
Bereiding
Wat heb je nodig?
- koekenpan, cakevorm van 25 cm, bakpapier, mengkom, garde, spatel, aluminiumfolie
Voor de vulling
- 2 tl kokosolie
- 2 kleine, rijpe handperen, in kleine blokjes
- 1 tl pumpkin spicekruidenmix
Voor het brood
- 50 g rozijnen
- 60 g gedroogde abrikozen of vijgen
- 70 g glutenvrij havermeel
- 100 g amandelmeel
- 25 g glutenvrije havermout + extra om te bestrooien
- 3 g psylliumvezels of 2 g psylliumpoeder
- 2 tl kaneel
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 325 g appel of perenmoes
- 2 eieren
- 50 - 75 ml amandeldrink
- rasp en sap van ½ biologische sinaasappel
- 1 tl baking soda
- scheutje citroensap
- 50 g geroosterde pecannoten, grof gehakt
Zo maak je het
- Verwarm de kokosolie in de koekenpan op hoog vuur. Bak de peer met de pumpkin spice-kruidenmix 3 tot 5 minuten. Laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor tot 170 °C en bekleed de cakevorm met bakpapier. Wel de rozijnen en abrikozen of vijgen 10 tot 15 minuten in lauwwarm water.
- Meng het havermeel, amandelmeel, de havermout, psylliumvezels of -poeder, kaneel, het bakpoeder en zout in de mengkom. Roer door elkaar met de garde.
- Voeg de appel- of perenmoes, eieren, amandeldrink, sinaasappelrasp en het sinaasappelsap toe. Spatel goed door elkaar. Laat het beslag 10 minuten staan, zodat de psylliumvezels de tijd krijgen om het vocht op te nemen. Wanneer het beslag erg dik is, kun je iets meer amandeldrink toevoegen.
- Los de baking soda op in het citroensap. Voeg dit toe aan het beslag en roer goed door.
Giet het gewelde fruit af en dep goed droog. Snijd in kleine stukjes. Voeg samen met de pecannoten en de helft van de afgekoelde peerstukjes toe aan het beslag en roer nog een laatste keer door. Verdeel het beslag over de cakevorm. - Strooi de overige peerstukjes over het beslag, bestrooi met wat extra havermout en bak het mueslibrood in 40 tot 45 minuten goudbruin. Dek het brood eventueel af met aluminiumfolie om aanbranden te voorkomen. Laat het brood op een rooster helemaal afkoelen.
*Eivrij?
Vervang de eieren door 2 eetlepels gebroken lijnzaad, geweld in 70 milliliter plant aardige drink. Bak het brood 10 minuten langer.
Meer recepten van Marike Bol
Dit recept komt uit het boek Écht lekker glutenvrij van Marike Bol. Bol is ondernemer op het gebied van glutenvrij bakken, receptontwikkelaar, food fotograaf en oprichter van de Marike Bol Academy. Haar doel is om iedereen te laten zien dat glutenvrij eten niet saai hoeft te zijn. Eerder maakte ze de boeken Bakken zonder Tarwe en Oh My Pie! - Oh My Pie!
Bron
- Écht lekker glutenvrij, Marike Bol