BAARN - Probiotica kunnen de darmen en spijsverteringsorganen beschermen tegen schade van bestraling. Tenminste als de zogenaamde goede bacteriën voor de behandelen worden genuttigd. Dat blijkt uit onderzoek bij muizen.
wordt vaak gebruikt om prostaat-, baarmoederhals-, blaas-, baarmoeder- en andere vormen van kanker in de buikholte te behandelen. De therapie vernietigt niet alleen de kankercellen, maar ook de goede. Dit kan leiden tot ernstige aanvallen van diarree en daardoor beschadigen van de binnenkant (bekleding) van de ingewanden.
Schade
"Voor veel patiënten betekent dit dat de bestraling moet worden onderbroken, of de dosis moet worden verminderd, om de darmen de tijd te geven te herstellen.", vertelt hoofdonderzoeker William Stenson van de Washington University. "Probiotica kunnen de bekleding van de dunne darm beschermen tegen deze schade."
Stenson onderzoekt al heel lang naar mogelijkheden om gezond weefsel te behoeden voor de schade van bestraling. "De bekleding van darm bestaat slechts uit een laag cellen. Als die afbreken, kunnen bacteriën uit de darm in het lichaam terecht komen. In het ergste val kan dat leiden tot sepsis (bloedvergiftiging)."
LGG
Uit dit onderzoek blijkt dat de probiotische bacterie LGG de bekleding van de darmen bij muizen beschermt. Dit geldt alleen als de probiotica voor de bestraling wordt genuttigd. In eerdere studies bij mensen werd probiotica altijd pas gebruikt als er al sprake was van diarree. De darmen zijn dan al beschadigd.
Vervolgonderzoek zal moeten uitwijzen of de resultaten bij de muizen ook te vertalen zijn naar mensen. Het lijkt er in ieder geval op dat er geen grote dosis van probiotica gebruikt hoeft te worden om het resultaat te behalen. Daarbij is de LGG bacterie te vinden in yoghurt en probioticaproducten. De risico's voor onderzoek bij mensen lijken dus klein.
- EurekAlert