Een nieuw enzym, ontwikkeld door de voedingsmiddelenindustrie, lijkt in staat om effectief gluten af te breken in de maag. De deeltjes die overblijven na deze afbraak zijn zo klein dat ze geen ziekte meer kunnen veroorzaken bij Coeliakie-patiënten. Die zijn nu nog aangewezen op het vermijden van gluten. Gluten komen voor in granen, tarwe en bloem, producten waaraan in het westerse dieet nauwelijks valt te ontkomen.
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzochten de werking van een nieuw enzym, AN-PEP, op gluten. Met zeer gevoelige detectietechnieken konden zij de kleinste hoeveelheden wel en niet afgebroken gluten opsporen. Met behulp van deze speciaal ontwikkelde tests werd bepaald of de overgebleven deeltjes nog een reactie bij Coeliakie-patiënten konden veroorzaken. AN-PEP bleek niet afgebroken te worden door de enzymen in de maag en optimaal te werken in de lage pH-waarden van het maagzuur. Bovendien lijkt het enzym efficiënt genoeg om gluten af te breken voordat zij de dunne darm bereiken, waar bij Coeliakie-patiënten de ziekte veroorzakende reactie ontstaat.
Het enzym is al getest op toxiciteit en goedgekeurd voor gebruik in voedingsmiddelen. Het is gevonden in een schimmel waarin al meerdere enzymen zijn gevonden die gebruikt worden in voedingsmiddelen. Het AN-PEP enzym is op grote schaal te produceren. Het enzym is ontwikkeld en gepatenteerd door DSM Food Specialties.
Een mogelijke volgende stap in het onderzoek, dat wordt uitgevoerd in het kader van het Celiac Disease Consortium, is een klinische studie naar de werking van het enzym bij Coeliakie-patiënten. Dit zal tussen de één à twee jaar in beslag nemen. Als AN-PEP bij patiënten dezelfde effecten laat zien als bij 'in vitro'-experimenten, dan kan dat het einde betekenen van het glutenvrije dieet.