Jongeren tussen de 11 en 16 jaar zijn de afgelopen jaren fors minder en op latere leeftijd alcohol gaan drinken. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau.
De onderzoekers spreken van een cultuuromslag onder jonge pubers. In 2003 had 70 procent van de kinderen uit groep 8 al een eerste alcohol gedronken. Tien jaar later was dat nog maar 17 procent. Van de 14-jarigen had tien jaar geleden 90 procent al eens alcohol gedronken. Vorig jaar was dat minder dan 50 procent. Ook roken is minder populair geworden. Van de 14-jarigen rookt haast niemand meer.
Strengere ouders
Volgens hoofdonderzoekster Wilma Vollebergh van de Universiteit Utrecht komt de daling doordat veel ouders strenger zijn geworden. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) noemde de uitkomst van het onderzoek 'hoopvol'. 'Niet roken en drinken onder de 18 is de nieuwe norm en hieruit blijkt dat steeds meer ouders en kinderen dat ook zo voelen.'
16-jarigen blijken wel meer te drinken en als ze eenmaal drinken, is dat ook meteen behoorlijk veel. De komende jaren moet blijken of de verhoging van de leeftijd voor de verkoop van tabak en alcohol, die dit jaar werd doorgevoerd, effect heeft gehad op het drankgebruik en het rookgedrag van 16-jarigen.
- nos.nl