Veel mensen hebben problemen met plassen

Getty Images

Plassen lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het lang niet voor iedereen. Veel Nederlanders kampen met plasklachten, blijkt uit het jaarlijks Nationaal plasonderzoek dat door onderzoeksbureau GfK werd uitgevoerd.

De meest genoemde klachten zijn veel (in de nacht) moeten plassen (nycturie) en een sterke aandrang hebben tot plassen. Mannen geven vaker aan last te hebben van een zwakke of onderbrekende urinestraal en een moeilijk op gang komende plasbeurt. Vrouwen kampen juist vaker met incontinentie en geven ook aan veel last te hebben van veel moeten plassen.

Een derde van de vrouwen geeft bovendien aan in de afgelopen drie jaar wel eens in haar broek te hebben geplast. Bij mannen was dit 11 procent.

Taboe

Plasklachten zijn nog altijd taboe, geeft twee derde van de respondenten aan in het onderzoek. Hoewel het merendeel van de respondenten met plasklachten zegt dit eenvoudig bespreekbaar te kunnen maken, is het topic vooral voor mannen beschamend en zij praten hier dan ook niet graag over.

"De plasproblemen verschillen per geslacht. Dat komt doordat man en vrouw anatomisch anders in elkaar zitten. Opmerkelijk is wel dat plasklachten voor mannen moeilijker bespreekbaar zijn dan voor vrouwen. Het bespreken van plasklachten blijkt überhaupt een taboe voor veel Nederlanders. Maar juist wanneer we plasklachten bespreekbaar maken, durven mensen sneller naar de huisarts te stappen. Er zijn namelijk manieren om plasklachten te verhelpen of te verminderen, bijvoorbeeld met bekkenfysiotherapie of medicatie", aldus Ruud Bosch, uroloog in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en voorzitter van de Continentie Stichting Nederland.

Auteur 
Bron 
  • Porter Novelli