Feiten en fabels over de blaas

Wat is waar en wat niet?

Getty Images

Is het lang ophouden van je plas gevaarlijk? Kan je blaas knappen? En neem je door een volle blaas betere beslissingen? Over de blaas doen veel fabels de ronde. Gezondheidsnet zocht uit welke waar zijn en welke niet.

Lang je plas ophouden is gevaarlijk

Waar! Vaak wordt gezegd dat het lang van je plas ophouden gevaarlijk is en dat je blaas zelfs zou kunnen knappen. Maar is dat ook echt zo? Nee, je blaas kan daardoor niet knappen. Maar het kan wel gevaarlijk zijn, zegt Dr. de Kort, uroloog van het UMC Utrecht. "Lang de plas ophouden kan gevaarlijk zijn als mensen dit vaak doen. De blaas kan uitrekken en daar door zijn knijpkracht verliezen. Dit kan het uitplassen bemoeilijken. Ook kan de druk in de blaas te hoog worden en kunnen de nieren beschadigd raken. Eén keer lang de plas ophouden is niet gevaarlijk."

Minder drinken helpt bij urineverlies

Niet waar! Als je last hebt van urineverlies denk je misschien dat het helpt om minder te gaan drinken. Maar niets is minder waar. Het probleem wordt er alleen maar erger van. Te weinig drinken verstoort namelijk het plaspatroon en je urine wordt geconcentreerder. Hierdoor raakt de blaas sneller geïrriteerd en is de kans op infecties groter. Ook kan je blaas steeds minder urine vasthouden. Het beste is om zo'n anderhalve à twee liter water per dag te drinken.

Door een volle blaas neem je betere beslissingen

Waar! Onderzoekers van de Universiteit van Twente hebben ontdekt dat je betere en doordachtere beslissingen neemt als je nodig naar de wc moet. Volgens de onderzoekers houden mensen bij het nemen van beslissingen met een volle blaas de lange termijn beter in de gaten dan wanneer ze geen aandrang voelen om te plassen. Ze denken dat de controle die de hersenen uit moeten oefenen over de blaas er ook toe leidt dat de controle over andere taken en gedachten wordt vergroot. Hierdoor zouden mensen zich minder impulsief gedragen.

Vrouwen kunnen incontinent worden van een bevalling

Waar! Zwangerschap en bevallingen vormen een extra risico op incontinentie. Maar in de meeste gevallen is dit tijdelijk. Meestal wordt het urineverlies veroorzaakt door stressincontinentie. De bekkenbodemspieren en de kringspier kunnen de druk niet goed opvangen wanneer deze in de buik of blaas groter wordt.

Urine laat zien in welk land je woont

Waar! Wetenschappers bestudeerden voor een grootschalig onderzoek de urine van 4630 mensen. De samenstelling van de urine van de Japanners bleek heel anders te zijn dan die van Chinezen. Ook die van een Noord-Amerikanen bleek heel veel te verschillen met die van Zuid-Amerikanen. Ook kun je aan de urine van een mens zien of hij een hoge bloeddruk gaat krijgen en of het risico op suikerziekte verhoogd is. De onderzoekers keken naar de afvalproducten van stofwisseling in de urine. Meer dan 1000 verschillende moleculen werden gemeten in meer dan 10.000 liter urine.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht
  • Universiteit Twente
  • Tergooiziekenhuizen