In teken op de Sallandse Heuvelrug is het zogeheten teken-encefalitisvirus (TBE-virus) aangetroffen. Het is voor het eerst dat dit virus in Nederland opduikt. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu donderdag.
Er zijn geen patiënten bekend die in Nederland besmet zijn geraakt met het virus. Hoewel het risico op teken-encefalitis na een tekenbeet veel kleiner is dan op de ziekte van Lyme, is dit volgens het RIVM wel een extra reden om alert te zijn op tekenbeten.
Het RIVM ontdekte het virus bij reeën die leven op de Sallandse Heuvelrug. In dat gebied zijn daarna teken gevangen waarin het TBE-virus werd gevonden.
Klachten
Meestal verloopt een besmetting met het TBE-virus zonder klachten. Als mensen wel ziek worden, verloopt het meestal in twee fasen. Zeven tot 14 dagen na de tekenbeet krijgt men koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Vervolgens is er ongeveer een week zonder symptomen. Daarna kan hersen(vlies)ontsteking ontwikkelen, vaak met ernstige hoofdpijn. Dan is ziekenhuisopname noodzakelijk. Ongeveer 1 tot 2 procent van de mensen die ernstige klachten krijgen houdt daarvan restverschijnselen of overlijdt.
Binnen Europa komt het virus in meerdere landen voor, zoals Duitsland en Oostenrijk. Samen met andere organisaties onderzoekt het RIVM de verspreiding van het TBE-virus en hoe groot het risico is om in Nederland teken-encefalitis op te lopen.
- RIVM