'Veelbelovende methode voor de bestrijding van teken'

Getty Images

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit lijken in nematoden, kleine wormpjes, een veelbelovende methode te hebben gevonden om teken te bestrijden. Nematoden kruipen in teken en maken ze zo dood.

Van diverse soorten nematoden is al bekend dat ze succesvol ingezet kunnen worden tegen insecten als eikenprocessierupsen en vlooien. De minuscule wormpjes kruipen via lichaamsopeningen of via de insectenhuid in insecten. Eenmaal binnen scheiden de nematoden een bacterie af die dodelijk is voor vlooien.

Ziekte van Lyme

Gezien de grote problemen met teken en de ziekte van Lyme in Nederland vroegen de wetenschappers zich af of nematoden ook niet effectief zijn tegen teken. Er bleken diverse wetenschappelijke publicaties te zijn waarin duidelijk werd aangetoond dat er meerdere soorten nematoden zijn die teken kunnen parasiteren. De eerste testen laten zien dat gemiddeld 60 procent van de teken binnen tien dagen sterft nadat ze in contact gebracht zijn met de minuscule wormpjes.

Veelbelovende resultaten

'"De eerste resultaten zijn veelbelovend'", zegt Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. "'Buiten bestrijdingsmiddelen is er bijna niks dat we tegen teken kunnen doen. Ik denk dat we daarom wel kunnen spreken van een doorbraak."

"We moeten nog wel veel onderzoeken hoe we de wormpjes het beste kunnen inzetten. Ze leven normaal onder de grond. Om de levensduur boven de grond te verlengen, worden ze in een bepaalde vloeistof gegoten. We moeten ook nog bekijken hoe we die vloeistof het beste kunnen samenstellen. Maar dit kunnen mensen dan in hun tuin over hun planten gieten."

Bron 
  • Natuurbericht