Bijna één op de vier Nederlanders heeft maag-, darm- of leverproblemen

Getty Images

Bijna één op de vier Nederlanders heeft last van maag-, darm- of leverproblemen, waarvan ongeveer 3,7 miljoen mensen bij de huisarts geregistreerd stonden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

De problemen verschillen van relatief onschuldige klachten tot levensbedreigende infecties. In 2017 overleden 15.000 Nederlanders aan een maag-, darm-, of leveraandoening. Bijna 13.000 daarvan overleden aan kanker van het spijsverteringsstelsel. René Poos, onderzoeker volksgezondheid van het RIVM: "Kanker van het spijsverteringsstelsel werd van alle kankers in 2018 het meest vastgesteld."

Ontstoken darmen

In Nederland moeten ongeveer 625.000 mensen met klachten aan het spijsverteringsstelsel naar een medisch specialist. Zij hebben last van hun dikke of dunne darm, blindedarm of anus. Daarnaast zien specialisten veel patiënten met chronisch ontstoken darmen.

De zorgkosten voor deze aandoeningen liggen rond de 3,3 miljard euro. Volgens Poos wordt verwacht dat de kosten nog meer zullen oplopen, doordat er steeds meer ouderen komen: "In 2030 zijn de kosten 10 procent meer, kankers nemen met 25 procent toe." Goede voeding speelt een belangrijke rol. Directeur Tool van de Maag Lever Darm Stichting: "Een goede werking van de spijsvertering is van levensbelang. Let op goede voeding, vezelrijk eten en klachten niet wegwuiven, maar naar de huisarts."

Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad