Studie: molecuul NAD+ belangrijk bij verouderingsproces

oudere-vrouw-hardlopen
Getty Images

Hoe komt het dat we naarmate we ouder worden steeds meer aftakelen? Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en Amsterdam UMC onderzochten de lichaamscellen van enkele tientallen proefpersonen om hier achter te komen. Het blijkt dat een bepaald molecuul, genaamd NAD+, hier een belangrijke rol in speelt.

Voor het onderzoek namen de wetenschappers spierbiopten van proefpersonen in verschillende leeftijdsgroepen en fysieke condities. Daarbij keken ze naar zo’n 140 verschillende stoffen die een rol spelen in de stofwisseling van spiercellen. Bij de vergelijking tussen leeftijdsgroepen bleek het molecuul NAD+ belangrijk. Dit stofje komt in de spieren van de gemiddelde oudere minder voor. Maar wat ook bleek uit de studie: in de spieren van goedgetrainde ouderen was NAD+ nog op jeugdig niveau.

Goede voeding en beweging

"NAD+ heeft een centrale rol in de stofwisseling van lichaamscellen. Voedingsstoffen die daar binnenkomen, moeten worden omgezet in bouwstenen en energie. Als de NAD+-balans is verstoord, valt dat proces stil. Je kunt dat herstellen door goede voeding en door lichaamsbeweging. Dat wisten we al uit onderzoek met proefdieren", zegt onderzoeker Riekelt Houtkooper, hoogleraar aan Amsterdam UMC, tegen Trouw.

Volgens Houtkooper is daarmee alleen nog niet bewezen dat lichaamsbeweging hier de oorzaak is. Hiervoor zou volgens hem een interventiestudie moeten plaatsvinden, waarbij groepen ouderen verschillende bewegingsprogramma's uitvoeren. Daarnaast heeft mede-onderzoeker Joris Hoeks in Maastricht een eerste proef gedaan met het verhogen van het NAD+-niveau. "Dat kun je doen door mensen de juiste vitamines te geven, in voeding of supplementen. In die eerste proef hebben we nog geen groot effect gezien." De onderzoekers zijn nu van plan om een studie te gaan doen waarin ze voeding combineren met bewegingsprogramma’s. Ze verwachten dat dat mogelijk een groter effect geeft.

12.500 stappen per dag

Uit het onderzoek blijkt verder dat de ouderen die hun NAD+ op peil weten te houden, intensieve sporters, hardlopers en fietsers zijn. Concreet gaat het om minstens 12.500 stappen per dag. "Dat haalt de gemiddelde oudere niet", aldus Houtkooper.

Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Nature Aging.

Bron 
  • Trouw