Er zijn aanwijzingen blauw licht de biologische klok beïnvloedt. Dit komt bijvoorbeeld door het ‘s avonds gebruiken van tablets, smartphones of led-lampen. Dit blijkt uit een studie van het RIVM in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
In de studie is op een rij gezet wat in de wetenschappelijke literatuur bekend is over blauw licht, de effecten daarvan op de gezondheid en waar nog geen kennis over is.
Dag-en-nachtritme
Apparaten als tablets, smartphones, led-tv, of led-lampen geven relatief meer blauw licht af dan meer traditionelere lichtbronnen. Het effect lijkt zich voor te doen vanaf een blootstelling van enkele uren.
Het effect van blauw licht op de biologische klok ontstaat doordat het dag-en-nachtritme vooral gevoelig is voor licht in het blauwe deel van het spectrum. De biologische klok heeft een ritme van ongeveer één dag. Licht is hiervoor de belangrijkste ‘tijdgever’ en zorgt ervoor dat de biologische klok een ritme van ongeveer 24 uur houdt.
Gezondheidseffecten
Het is al bekend dat een langdurige verstoring van het dag-en-nachtritme ritme (jet lag, nachtwerk) negatieve gezondheidseffecten, zoals overgewicht, hart- en vaatziekten en borstkanker, kan veroorzaken. Of deze effecten ook een verband hebben met blootstelling aan blauw licht is nog niet bewezen.
Het RIVM doet de aanbeveling om te onderzoeken hoe lang en op welke momenten van de dag mensen zulke apparaten gebruiken. Verder moet worden onderzocht welke effecten optreden, bij welke blootstelling, en in hoeverre ze schadelijk zijn voor de gezondheid.
- RIVM