Veel mensen hebben een onrustige nacht als ze voor het eerst op een onbekende plek slapen. Onderzoekers van Brown University hebben ontdekt hoe dat komt: de linkerhersenhelft blijft alert en houdt je een beetje wakker.
Tijdens de eerste nacht in een hotel of een slaaplaboratorium slapen mensen vaak duidelijk slechter dan tijdens de daaropvolgende nachten. Bij slaaponderzoek moeten proefpersonen daarom meestal eerst een nachtje wennen voordat het echte onderzoek begint. In deze studie keken de onderzoekers juist naar de eerste nacht om erachter te komen waarom veel proefpersonen dan liggen te woelen.
Alert brein
De onderzoekers meetten op verschillende manieren de hersenactiviteit van 35 proefpersonen bij drie experimenten waarbij de deelnemers twee nachten doorbrachten in een slaaplaboratorium.
Ze vonden telkens dat gedurende de eerste nacht in het lab een bepaald netwerk in de linkerhersenhelft actiever bleef dan in de rechterhersenhelft, met name tijdens een diepe slaapfase. Als de onderzoekers de linkerhersenhelft stimuleerden door een onregelmatig piepje te laten horen bij het rechteroor, werden de proefpersonen een stuk vaker wakker dan wanneer er iets piepte bij het linkeroor om de rechterhersenhelft te stimuleren.
Nachtwaker
In andere slaapfasen en in andere netwerken die de eerste nacht werden getest, vonden ze geen verschil in alertheid of activiteit in een van de hersenhelften. Tijdens de tweede nacht was er geen verschil tussen de linker- en rechterhersenhelft, ook niet in het gedeelte van de linkerhersenhelft dat de eerste nacht de proefpersonen wakker hield.
De experimenten wijzen erop dat alleen tijdens de eerste nacht een effect optreedt in een deel van de linkerhersenhelft. Dat gedeelte blijft tijdens de diepe slaap alert, alsof een nachtwaker je probeert te beschermen tegen de onbekende omgeving.
De resultaten van het onderzoek verschenen in Current Biology.
- Brown University