Half Nederland heeft last van wintertijd

Getty Images

LEIDEN – In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok een uur achteruit. We kunnen dus een uurtje langer slapen komend weekend. Toch zijn veel mensen niet blij met het ingaan van de wintertijd: de helft van Nederland heeft er last van.

PanelWizard ondervroeg in oktober 587 mensen over hun ervaringen met het ingaan van de wintertijd. Vrouwen blijken vaker last te hebben dan mannen, en ook jongere mensen (18-30 jaar) geven aan vaker klachten te ervaren dan oudere mensen (50+).

Slaap
De meeste klachten zijn slaapgerelateerd. Zo voelt iets minder dan de helft zich minder uitgerust, wordt een op de drie vroeger wakker en komt een kwart 's avonds moeilijker in slaap.

Op tijd naar bed

De meeste mensen proberen iets tegen hun klachten te doen. Een derde gaat vroeger onder de wol. Ook drankjes zoals warme melk of speciale thee zijn populair. Mannen kiezen veel vaker voor een alcoholisch slaapmutsje (42%) dan vrouwen (17%). Vrouwen lijken vaker hun heil te zoeken in melatoninetabletten dan mannen. Er zijn ook enkele mensen die een betere nachtrust proberen te bereiken door te bidden of een potje te gamen.

Delen tips
Tips bij wintertijdklachten worden graag gedeeld. Eén op de drie adviseert aan familie of vrienden om de slaaptijden aan te passen. Ook rust, ontspanning en het 'ritme houden' worden geadviseerd. Sommige mensen zijn erg creatief in het adviseren, een opvallend advies was bijvoorbeeld om de klok steeds met tien minuten achteruit te zetten.
 
Winterdip
Niet alle klachten zijn slaapgerelateerd. Zo voelt 23 procent zich niet zo lekker in z'n vel of een beetje somber na het ingaan van de wintertijd. De meeste mensen benoemen hun klachten als 'ik ben uit mijn ritme', maar de klachten worden ook wel omschreven als 'last hebben van het verzetten van de klok' of als een 'winterdip'. Vrouwen hebben iets meer last van sombere gevoelens dan mannen en noemen hun klachten ook vaker een winterdip.

Bron 
  • Servier