Mensen die een blaasinstrument bespelen, lijken een lager risico te hebben op het ontwikkelen van slaapapneu. Dat blijkt uit een klein onderzoek dat is uitgevoerd in India.
Bij patiënten met apneu stokt in hun slaap regelmatig hun ademhaling, meestal door een blokkade in de luchtwegen die wordt veroorzaakt door de tond of het zachte weefsel in de keelholte. ’s Nachts ontspannen de spieren zich waardoor de tong of dat weefsel in de weg gaat zitten.
Berlijnse vragenlijst
De onderzoekers lieten 64 proefpersonen die wel een blaasinstrument bespelen en 65 mensen die dat niet doen een longfunctietest ondergaan. Daarnaast vulden alle deelnemers de zogenaamde Berlijnse vragenlijst in. Aan de hand van de antwoorden op deze vragen kan vastgesteld of iemand waarschijnlijk aan slaapapneu lijdt.
De muzikanten bleken een lager risico op slaapapneu te hebben als gekeken werd naar de vragenlijst. De onderzoekers denken dat dit te danken is aan hun sterkere spieren in de bovenste luchtwegen. Bij de longfunctietest scoorden de mensen die geen blaasinstrument bespeelden net zo goed als de mensen die wel een blaasinstrument bespeelden.
Voorkomen apneu
"De resultaten van onze kleine studie laten een interessante theorie over het voorkomen en behandelen van slaapapneu zien. Als deze bevindingen in onderzoek bij grotere groepen worden bevestigd, zou het bespelen van een blaasinstrument een goedkope en weinig ingrijpende methode kunnen zijn om slaapapneu te voorkomen”, zegt een van de onderzoekers, Silas Daniel Raj.
De resultaten van het onderzoek werden onlangs gepresenteerd tijdens de Sleep and Breathing Conference 2015.
- EurekAlert