'Combinatietherapie het beste bij reuma'

Getty Images

ROTTERDAM - Patiënten bij wie de diagnose reumatoïde artritis wordt vastgesteld, zijn het beste af met een combinatie van medicijnen. Dat concludeert arts in opleiding Pascal de Jong van het Erasmus MC.

Op dit moment is het bij veel reumatologen nog gebruikelijk de behandeling te starten met één geneesmiddel: methotrexaat. Deze behandeling werd vergeleken met een combinatietherapie. Bij de combinatietherapie bleek bij tweemaal zoveel mensen de reuma na drie maanden onder controle. 

Auto-immuun ziekteReumatoïde artritis is een auto-immuun ziekte waarbij het afweersysteem zich keert tegen het eigen lichaam, in dit geval tegen de gewrichten. De ziekte kan op alle leeftijden ontstaan, maar meestal openbaart ze zich op middelbare leeftijd, vooral bij vrouwen. Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft een bepaalde vorm van reuma, per jaar wordt bij 16.000 mensen reumatoïde artritis vastgesteld.

Nadeel van de combinatietherapie is dat er veel pillen moeten worden geslikt, zo'n acht per dag. Niet iedereen wil hier zonder meer aan beginnen, zeker omdat het vaak patiënten zijn die nog nooit medicijnen hebben geslikt. Daar kan een tweede studie van De Jong zijn nut bewijzen. Omdat het zes weken duurt voordat methotrexaat, maar ook de combinatietherapie gaat werken, geven reumatologen altijd de snelwerkende ontstekingsremmer prednison ter overbrugging.

Voorspellen
"We hebben nu ontdekt dat de remming van de ziekteactiviteit door prednison met grote waarschijnlijkheid kan voorspellen of patiënten met een adequate behandeling (methotrexaat danwel combinatietherapie) zijn gestart. Biedt prednison na twee weken soelaas, dan kan de behandeling worden gecontinueerd. Patiënten kunnen hun behandeling met methotrexaat beginnen, en als de prednison niet blijkt te werken, overstappen op combinatietherapie", aldus De Jong.

De arts heeft zijn bevindingen gepubliceerd in het internationale vaktijdschrift Annals of Rheumatic Diseases.

Auteur 
Bron 
  • Erasmus MC