Een spelletje waarmee je je hersenen kun trainen op de iPad, ontwikkeld en getest door de University of Cambridge, verbetert mogelijk het geheugen van patiënten met schizofrenie. Het spelletje helpt hen in het dagelijks leven.
Schizofrenie gaat gepaard met allerlei verschillende psychologische symptomen, variërend van veranderingen in gedrag tot hallucinaties en waanideeën. De psychotische symptomen kunnen vaak redelijk behandeld worden met medicatie, maar patiënten krijgen ook te maken met cognitieve beperkingen. In sommige gevallen zorgt dit ervoor dat mensen niet terug kunnen keren naar school of werk. Er bestaan nog geen medicijnen voor deze klachten, maar er zijn wel aanwijzingen dat training kan helpen.
Onderzoek
Een onderzoeksteam onder leiding van Barbara Sahakian beschrijft in het tijdschrift Philosophical Transactions hoe ze Wizard, een spelletje voor de iPad waarmee het episodisch geheugen verbetert, ontwikkeld en getest hebben. Het episodisch geheugen wat je bijvoorbeeld gebruikt om je te herinneren waar je de auto hebt geparkeerd in een parkeergarage of waar je je sleutelt hebt gelaten bij thuiskomst. Juist dit specifieke geheugen is vaak aangedaan bij patiënten met schizofrenie.
Het spelletje, Wizard, is het resultaat van een 9 maanden durende samenwerking tussen psychologen, neurowetenschappers, een professionele spelletjesontwikkelaar en mensen met schizofrenie. Deelnemers kunnen binnen een verhaal hun eigen karakter en naam kiezen en vooruitgang wordt beloond met extra activiteiten zodat de speler de vooruitgang ervaart onafhankelijk van het cognitieve trainingsproces.
Testen
Het testen van het spelletje gebeurde met 22 schizofreniepatiënten. De helft van hen speelde het spelletje in een periode van een 4 weken in totaal 8 uur. De controlegroep ging door met hun gewone behandeling. Na die vier weken bleek dat de patiënten die het spelletje gespeeld hadden significant minder fouten maakten en ook minder pogingen nodig hadden om iets te herinneren dan de controledeelnemers. Ook het plezier en de motivatie waren aanzienlijk groter.
De deelnemers in de testgroep vonden het spel erg leuk en waren gemotiveerd om door te spelen. Uit het onderzoek bleek dat de patiënten met de meeste motivatie ook het beste waren in het spel. Volgens de onderzoekers is dit van belang, omdat een gebrek aan motivatie ook een veelvoorkomend aspect is van schizofrenie.
Verbeteren
"We hebben manieren nodig om de cognitieve symptomen van schizofrenie aan te pakken, maar op het gebied van medicatie wordt tot nu toe weinig vooruitgang geboekt", aldus Sahakian. "Deze conceptstudie is dus van belang, want het laat zien dat een geheugenspel kan helpen op een gebied waar medicatie tot nu toe faalde. Juist omdat het spel interessant was, bleven alle patiënten gemotiveerd om door te gaan."
Vervolgonderzoek met meer mensen is nodig om de resultaten te bevestigen. Ook moet dan gekeken worden of de verbetering van het episodisch geheugen ook zorgt voor een beter functioneren bij alledaagse activiteiten. Wellicht zijn er mogelijkheden om het spel bij de behandeling in combinatie met medicatie te gebruiken.
Samen met de makers van de 'brain-trainer' Peak hebben de onderzoekers een aantal trainingsmodules ontwikkeld: the Camebridgde University & Peak Advanced Training Plan. De module is gebaseerd op het spelletje Wizard en beschikbaar in de Peak iOS app.
- Science Daily