‘School moet lesgeven over psychische gezondheid’

Getty Images

Er wordt op scholen te weinig gepraat over psychische klachten, terwijl ongeveer 20 procent van de middelbare scholieren hier last van heeft. Dit stelt belangenbehartiger MIND naar aanleiding van een onderzoek van het Trimbos-instituut, de Universiteit Utrecht en het Sociaal Cultureel Planbureau.

Steeds meer jongeren kampen met psychische problemen, waaronder stress, prestatiedruk, eenzaamheid en onzekerheid. Bijna 50 procent van de middelbare scholieren heeft meer dan één keer per week last van lichamelijke klachten die een psychische oorzaak hebben. Volgens MIND is het aantal jongeren met psychische klachten te verhelpen, door structureel verplichte lessen op scholen in te plannen. "Het liefst wekelijks, net als gymnastiek bijvoorbeeld", legt MIND-bestuurder Marjan ter Avest uit. "Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat psychische klachten niet verergeren."

Ministerie van Onderwijs

De bestuurder pleit voor lessen in elke laag van het onderwijs: van basisschool en middelbare school tot mbo, hbo en universiteit. MIND gaat hier onder meer over in gesprek met het ministerie van Onderwijs, die tot op heden vindt dat er genoeg aandacht aan psychische klachten wordt besteed binnen het onderwijs. 

Auteur 
Bron 
  • MIND