Het gemiddelde inkomen van de buurt waarin je woont zegt veel over hoe lichamelijk actief je bent en ook hoe groot het risico op overgewicht is. Ook de ruimtelijkheid van de leefomgeving is een goede voorspeller van het risico op overgewicht.
Tot die conclusie komen epidemioloog Jeroen Lakerveld van VUmc en het onderzoeksteam van SPOTLIGHT op basis van een groot onderzoek in zestig verschillende buurten in vijf Europese landen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in British Medical Journal-Open.
Omgeving
Overgewicht en obesitas vormen een groot probleem in Europa. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat onze omgeving hierbij een rol speelt. Denk hierbij aan de mogelijkheden om lichamelijk actief te zijn of om ongezond te eten. Jeroen Lakerveld en zijn team hebben nu ontdekt dat de plaats waar mensen wonen meer over hun leefstijl en gezondheid zegt dan dat eerder werd gedacht.
Ongezondere leefstijl
In buurten met een laag gemiddeld inkomen hebben de bewoners een ongezondere leefstijl. Ze eten minder groenten en fruit en drinken meer suikerhoudende dranken. Ook blijkt dat deze bewoners dikker zijn dan bewoners van buurten met een hoger inkomen. De bevolkingsdichtheid van de buurt blijkt ook iets te zeggen over de lichamelijke activiteit: bewoners uit buurten die ruimtelijker zijn opgezet, zijn lichamelijk minder actief dan bewoners van dichtbebouwde buurten.
Van de meer dan zesduizend respondenten over de vijf landen bleken Nederlanders uit buurten met een laag inkomen en hoge dichtheid het meest te wandelen en te fietsen: ongeveer een uur per dag. "We weten steeds beter dat de omgeving medebepalend is voor hoe mensen zich gedragen. We kunnen dus niet alleen individuen ‘de schuld’ geven van ongezond gedrag en ongezondheid, want waar je woont speelt hier ook een rol in", zegt Lakerveld.
Meer gezondheidsproblemen
In het onderzoek is gebruikgemaakt van geografische data die gekoppeld zijn aan de uitkomsten van een grote online vragenlijst. Er is gekeken naar zestig verschillende buurten in Hongarije, België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland.
Lakerveld: "We ontdekken steeds meer mogelijkheden om geografische data te linken aan gedrag en om daaruit conclusies over de gezondheid te trekken. Programma’s als Google Street View geven ons de mogelijkheid om heel gedetailleerd naar buurten te kijken en helpen ons begrijpen waarom sommige buurten gevoeliger zijn voor gezondheidsproblemen en een ziekte als obesitas."
- VU medisch centrum