‘s Nachts werken en overdag slapen, kan de stofwisseling vertragen. Dat blijkt uit een klein onderzoek van de University of Colorado.
Kenneth Wright en zijn collega’s lieten veertien vrijwilligers zes dagen doorbrengen in hun slaaplab. De eerste dagen hielden de proefpersonen hun gebruikelijke slaapritme aan. Daarna stapten ze over op het rooster van nachtwerkers: ze bleven ’s nachts op en mochten alleen overdag slapen.
De onderzoekers zorgden ervoor dat de deelnemers elke dag precies hetzelfde aantal calorieën aten. Desondanks bleken ze minder calorieën te verbranden op de dagen waarop ze ’s nachts wakker bleven. Gemiddeld verbruikten ze 52 tot 59 calorieën minder op de dagen waarop ze ‘nachtdienst’ hadden. Een klein verschil, maar in de loop der tijd kan het wel tot gewichtstoename leiden.
Biologische klok
Waarom ‘s nachts werken de stofwisseling vertraagt, is nog niet duidelijk. Mogelijk heeft het ermee te maken dat ’s nachts wakker blijven in gaat tegen het natuurlijke biologische ritme. De biologische klok regelt ook lichamelijke functies zoals de stofwisseling.
De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Proceedings of the National Academy of Sciences.
- WebMD