Biologische klok veroorzaakt 's avonds honger

Getty Images

De biologische klok zorgt er waarschijnlijk voor dat veel mensen ‘s avonds zin krijgen in zoetigheid en hartige snacks. Voor onze voorouders was dat waarschijnlijk een handige manier om energie op te slaan, maar tegenwoordig leidt het vooral tot overgewicht. Dat schrijven onderzoekers van Harvard Medical School in Obesity.

Voor het onderzoek brachten twaalf gezonde vrijwilligers zonder overgewicht dertien dagen door in een laboratorium met gedimd licht. Al hun activiteiten verliepen volgens een rooster gelijkmatig verdeeld over de dag, inclusief de slaap- en eettijden. Daarnaast gaven de deelnemers aan wanneer ze honger hadden en waarin ze trek hadden.

​Slaap-waakritme
De wetenschappers ontdekten dat het slaap-waakritme de honger stuurde. De deelnemers hadden 's ochtends om 8 uur de minste honger. 's Avonds rond 8 uur hadden ze juist de meeste honger. In de voorkeur voor bepaalde typen voedsel – zoals zoet, hartig en koolhydraatrijk – bleek een soortgelijk ritme te zitten.

​Biologische klok
De onderzoekers concluderen dat de biologische klok ervoor zorgt dat je 's avonds extra trek hebt, waardoor je dan meer eet dan je nodig hebt voordat je gaat slapen.

"Onze studie suggereert dat we van nature de neiging hebben om het ontbijt over te slaan en 's avonds juist grote maaltijden te eten, omdat het slaap-waakritme de honger beïnvloedt. Dit eetpatroon is precies hetzelfde als dat van sumoworstelaars die willen aankomen. Het lijkt waarschijnlijk dat het slaap-waakritme helpt om voedsel efficiënt op te slaan. Dit was gedurende de evolutie misschien waardevol, maar tegenwoordig draagt het waarschijnlijk bij aan de obesitas-epidemie", zegt onderzoeker Steven Shea.

De resultaten van het onderzoek verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Obesity.

Bron 
  • Medical News Today