Wereldprimeur beperkt tekort donororganen

Getty Images

Het is onderzoekers en leverchirurgen van het UMC Groningen als eersten ter wereld gelukt om uitgenomen levers op lichaamstemperatuur in leven te houden. Daardoor kan vóór de transplantatie getest worden of een donorlever geschikt is voor transplantatie.

De onderzoekers ontwikkelden een apparaat waarmee levers buiten het lichaam warm en doorbloed blijven. Gedoneerde levers blijven zo urenlang buiten het lichaam in leven. De onderzoekers kunnen dan bekijken of de lever goed genoeg functioneert om getransplanteerd te worden.

​Weer functioneren
De levers werden doorspoeld met zuurstofrijk bloed, vitaminen en andere essentiële voedingsstoffen die het orgaan in het lichaam ook krijgt. De onderzoekers zagen dat de kleur en zuurgraad van de lever normaal werd, dat er weer gal werd aangemaakt, kortom, dat de lever weer ging functioneren.

​Kwaliteit lever verbeteren
Met deze techniek kan niet alleen bekeken worden of de lever goed genoeg is voor 'een tweede leven', maar maakt het in de toekomst ook mogelijk om de kwaliteit van de lever te verbeteren. Dit gebeurt onder andere door geneesmiddelen toe te voegen aan het bloed waarmee de lever wordt doorspoeld.

In Nederland worden jaarlijks 140 levers getransplanteerd. Er zijn meer donoren bereid, maar een aanzienlijk aantal donorlevers worden al bij voorbaat ongeschikt geacht voor transplantatie. Het UMCG verwacht dat met deze nieuwe techniek een deel van die aanvankelijk afgekeurde levers toch geschikt voor transplantatie blijkt te zijn. Naar verwachting zal deze nieuwe techniek later dit jaar al ingezet kunnen worden voor het transplantatieprogramma van het UMCG.

Over de wereldwijde doorbraak is gepubliceerd in het American Journal of Transplantation.

Bron 
  • Gezondheidskrant