Vertigo Training, een online oefenprogramma van Amsterdam UMC, blijkt een effectieve behandeling tegen chronische duizeligheid. Dat blijkt uit onderzoek van huisarts-in-opleiding Vincent van Vugt.
Duizeligheid is een van de meest voorkomende klachten in de huisartsenpraktijk. Van Vugt deed onderzoek bij ruim 300 patiënten, de onderzoeksresultaten zijn dinsdag gepubliceerd op het onderzoekplatform BMJ.
Vertigo Training is een online oefenprogramma dat ontwikkeld is in samenwerking met de University of Southampton en is een effectieve behandeling tegen chronische duizeligheid.
Evenwichtsorgaan
Vooral ouderen hebben last van terugkerende duizeligheid. Eén op de tien vijfenzestigplussers bezoekt hiervoor minimaal een keer per jaar de huisarts. Een belangrijke oorzaak is schade aan het evenwichtsorgaan.
In de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat, ongeacht de reden van deze schade, oefenen helpt bij herstel. In het oefenprogramma van zes weken wordt het evenwichtssysteem als het ware gerevalideerd. De oefeningen worden steeds moeilijker gemaakt zodat het evenwichtssysteem steeds meer wordt uitgedaagd.
Toegankelijker
Ondanks het wetenschappelijk bewijs voor deze oefentherapie wordt deze behandeling door minder dan 10 procent van de huisartsen in Nederland toegepast. Om het toegankelijker te maken voor huisartsen en patiënten heeft de afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van Amsterdam UMC het online oefenprogramma Vertigo Training ontwikkeld.
"Patiënten moeten twee keer per dag eenvoudige hoofd- en nekbewegingen doen. De website past de zwaarte van de oefeningen aan op basis van de duizeligheidsklachten van de patiënt. De patiënt krijgt ook informatie over duizeligheid en hoe ze ermee om kunnen gaan."
In een gerandomiseerd onderzoek werden 322 vijftigplussers die regelmatig kampen met duizeligheid uit 59 verschillende Nederlandse huisartsenpraktijken willekeurig ingedeeld in één van de volgende drie groepen: Vertigo Training zonder ondersteuning, Vertigo Training met ondersteuning door een fysiotherapeut of gebruikelijke zorg zonder beperkingen.
Minder klachten
Deelnemers vulden vragenlijsten in bij de start van het onderzoek, na drie maanden en na zes maanden. "Na drie en zes maanden hadden zowel de Vertigo Training deelnemers met als zonder ondersteuning minder klachten, ze ervaarden minder beperkingen en ze waren minder angstig dan deelnemers die gebruikelijke zorg kregen", aldus Van Vugt.
Aangezien deze behandeling toegankelijk en goedkoop is, heeft Vertigo Training de potentie om op termijn de zorg voor een grote groep patiënten te verbeteren.
- Amsterdam UMC