BAARN - Nederlandse moeders nemen bij ziekte van hun kind slechts in 5 procent van de gevallen contact op met de huisarts. In andere Europese landen grijpen ouders veel sneller naar de telefoon.
Dat blijkt uit onderzoek onder vrouwen in Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Nederland. Uit hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat Nederlandse moeders hun kind bij ziekte minder vaak thuis houden en minder snel medicijnen geven.
Temperatuur
De meeste Europese moeders meten bij een ziek kind eerst de temperatuur op (gemiddeld 59 procent). In tegenstelling tot de Nederlandse moeder neemt bijna de helft van de Franse moeders daarna contact op met de huisarts. In het Verenigd Koninkrijk geeft de helft van de moeders een ziek kind bijna direct een pijnstiller; in Nederland is dat slechts 10 procent. Britse en Duitse moeders geven hun kinderen veel meer te drinken dan Nederlandse moeders.
Oor
Bijna alle huishoudens in Europa hebben een thermometer in huis. In Nederland heeft zelfs 60 procent van de huishoudens er minimaal twee. Nauwkeurigheid vinden de meeste moeders een van de belangrijkste criteria. Het oor is de meest populaire plek om temperatuur te meten.
Volgens Emanuel D'Aloisio van Kaz Europe is de oormeting ook een van de meeste betrouwbare methoden: "Het trommelvlies maakt gebruik van dezelfde bloedtoevoer als het gedeelte in de hersenen dat de temperatuur regelt. Daardoor komt de temperatuur in het oor altijd overeen met de lichaamstemperatuur."
Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Kaz Europe, de fabrikant van onder andere Braun thermometers. Via internetinterviews zijn ruim 4000 vrouwen ondervraagd. De vrouwen waren tussen de 24 en 45 jaar. Een kwart van de vrouwen kwam uit Nederland.
- Kaz Europe, Braun