NIEUWEGEIN - Een longontsteking kan sneller genezen als patiënten naast antibiotica ook een aanvullend ontstekingsremmend medicijn toegediend krijgen.
Dat blijkt uit onderzoek van Sabine Meijvis, 3e jaars internist-in-opleiding van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.
Jaarlijks krijgen in Nederland zo'n 135.000 mensen longontsteking. Bij ongeveer 22.500 mensen slaat de ziekte zo ernstig toe, dat een ziekenhuisopname nodig is. De patiënt krijgt dan onder begeleiding antibiotica toegediend om de bacteriën te laten verdwijnen.
Aanvullend medicijn
Gemiddeld ligt een patiënt zo'n acht dagen in het ziekenhuis voor een longontsteking. Uit het onderzoek van Meijvis en collega's blijkt dat patiënten een dag eerder naar huis konden als ze naast antibiotica ook een aanvullend ontstekingsremmend medicijn kregen.
Aan het onderzoek werkten 300 patiënten mee. De helft kreeg de ontstekingsremmer en antibiotica en de andere helft antibiotica en een placebo. De 150 patiënten die het medicijn innamen konden gemiddeld al na zeven dagen naar huis. Ook meldden zij na 30 dagen een groter gevoel van welbevinden dan de placebogroep.
Aanvullend onderzoek is nodig om te kijken of het gebruikte medicijn, dexamethason, voor alle patiënten geschikt is en welke patiënten met een longontsteking er het meeste baat bij hebben.
Pas als er meer onderzoek is gedaan, bestaat de kans dat de Nederlandse richtlijnen worden aangepast en ziekenhuizen hun beleid daaropvolgend ook aanpassen.
De resulaten van het onderzoek zijn gepubliceerd op de website van het medische vakblad The Lancet en zullen binnenkort ook in het tijdschrift verschijnen.
- St. Antonius Ziekenhuis