BAARN - Het donkere vlees van kip en kalkoen, bij de poten, bevat een bepaald ingrediënt dat vrouwen met een hoog cholesterol beschermt tegen hart- en vaatziekten. Dat stellen onderzoekers van het NYU Langone Medical Center.
De onderzoekers keken naar het effect van taurine, een voedingsstof die van nature voorkomt in het donkere vlees van gevogelte en in sommige vissen en schaaldieren. Een hogere taurine-inname bleek in verband te staan met een beduidend lager risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen met een hoog cholesterol. Bij vrouwen met een lagere cholesterol vonden zij dit effect niet.
Taurine
"Over taurine is maar weinig bekend", legt hoofdonderzoeker Yu Chen uit. Na verschillende dierenstudies is dit het eerste onderzoek dat kijkt naar het effect van taurine bij mensen. Chen: "Onze resultaten zijn veelbelovend. Taurine, in ieder geval in zijn natuurlijke vorm, lijkt vrouwen met een hoog cholesterol significant te beschermen."
Onderzoek
Samen met haar collega's bestudeerde Chen de gegevens van vrouwen tussen de 34 en 65 jaar, van de NYU Women's Health Study. Ze vergeleken onder andere de hoeveelheid taurine in het bloed van 223 gezonde vrouwen en 223 met een geschiedenis van hart- en vaatziekten. Hieruit bleek dat taurine op zich zelf niet altijd beschermde, alleen vrouwen met een hoog cholesterol hadden baat bij de voedingsstof.
Als vervolgonderzoeken het effect van taurine ook aantonen, kunnen in de toekomst wellicht speciale voedingsrichtlijnen voor vrouwen met een hoog cholesterol worden opgesteld. "Vrouwen zouden dan meer gevogelte moeten eten, vooral het donkere vlees", besluit Yen.
- EurekAlert