BAARN - De griepprik staat weer voor de deur. Zo'n prik kan best angstaanjagend zijn. Amerikaanse onderzoekers presenteerden op een congres verschillende ontwikkelingen op het gebied van 'naald-vrij vaccineren'.
Volgens wetenschapper Bruce Weniger, redacteur bij het tijdschrift Vaccine, zijn vaccins zonder naald over het algemeen veiliger en makkelijker in gebruik. En natuurlijk veel minder eng verklaart Micheal Decker, professor aan de VanderBilt University. "De grote naald komt niet op je af."
De wetenschappers spraken op de jaarlijkse 'Interscience Conference on Antimicrobial Agents en Chemotherapy' over verschillende naald-vrije vaccinatie methoden die al verkrijgbaar zijn op de Amerikaanse markt of nog in ontwikkeling zijn.
Pistool
Zo bestaat bijvoorbeeld het vaccinatiepistool die in het vaccin in de huid 'schiet'. Bij deze methode worden geen naalden gebruikt, maar door de stoot van het 'schot' kan de methode oncomfortabel zijn.
Pleister
Er wordt ook gewerkt aan een pleister die gebruikt kan worden bij pandemische griepuitbraken zoals de vogelgriep. De pleister wordt zo ontworpen dat na een injectie, de pleister het effect van de injectie kan vergroten. Het voordeel hiervan is dat er bijvoorbeeld minder prikken of een lagere dosis nodig zijn.
Een ander vaccinatiesysteem gebruikt wel naalden, maar met een dikte van een menselijke haar. Ook deze vaccinatiemethode injecteert in de huid, en dus niet in de spier zoals de normale griepprik. "Het is dus niet naald-vrij, maar je krijgt niet die spierpijn van de huidige griepprik.", aldus Decker.
Huid
Ook voor ander vaccinaties, zoals polio en rabiës, wordt onderzoek gedaan naar nieuwe mogelijkheden. Volgens Weniger zijn er grote voordelen verbonden aan injecteren in de huid, in plaats van in de spier. "Ze zijn ook minder afhankelijk van de medewerking van de patiënt." Er worden ook vaccinaties ontwikkeld die beschikbaar zijn als mond- of neusspray.
Veel van deze methoden zijn nog in een eerste fase van onderzoek. Als de vaccinaties het hele wetenschappelijke proces kunnen doorlopen, zal het dus nog geruime tijd duren voor ze eventueel beschikbaar zijn.
- WebMD