BAARN - Virussen veroorzaken waarschijnlijk tot 40 procent van de gevallen van kanker. Deze ontdekking plaveit mogelijk de weg voor vaccins tegen kanker.
Wetenschappers van het Zweedse Karolinska Institute ontdekten vorige week een verband tussen een virus en medulloblastoom, het meestvoorkomende hersentumor bij kinderen. Men dacht dat 10-20 procent van de gevallen van kanker het gevolg was van een virus, maar dit percentage blijkt veel hoger te zijn.
Virale oorzaak
Het was al bekend dat virussen sommige vormen van kanker veroorzaken. De bekendste zijn hepatitus B en C die tot leverkanker kunnen leiden en het humaan papillomavirus dat baarmoederhalskanker tot gevolg kan hebben. Ook sommige prostaat- en huidkankers zouden een virale oorzaak hebben.
Raadsel
Hoe virussen kanker kunnen veroorzaken stelt de experts nog voor een raadsel. Virussen vallen cellen aan zorgen ervoor dat ze nog meer virus produceren. Vervolgens doodt dit proces de cellen, waardoor het geen kankercellen kunnen worden. Mogelijk kunnen kankerverwekkende virussen jarenlang in cellen verstopt zitten, waardoor ze voorkomen dat de cellen het virus bestrijden.
Afweersysteem
"Als we begrijpen hoe deze virussen werken kunnen we misschien voorkomen dat mensen ze oplopen. Of zelfs behandelingen ontwikkelen waarbij het eigen afweersysteem van de patiënt de kankercellen vernietigt.", zegt Alan Rickinson, professor kankeronderzoek bij Birmingham University.
De onderzoekers waarschuwen dat de ontwikkeling van vaccins nog heel veel tijd en geld zal vergen.
- Daily Mail