Door bevolkingsonderzoek zijn de afgelopen 25 jaar veel minder mensen aan kanker overleden. Het aantal vrouwen dat stierf aan baarmoederhalskanker halveerde en bij borstkanker daalde het aantal sterfgevallen met ongeveer eenderde.
Dat blijkt uit onderzoek dat minister Schippers heeft laten uitvoeren. Vandaag presenteert ze het onderzoek aan de Tweede Kamer.
De werkelijke daling van het aantal sterfgevallen is nog hoger, omdat ook de medische wetenschap zich heeft ontwikkeld. Volgens de onderzoekers is de kwaliteit van het bevolkingsonderzoek in Nederland erg hoog en ook is de frequentie van oproepen hier beter dan in omringende landen. Dat zorgt ervoor dat kanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord en behandeld.
Kritiek
Toch is er ook kritiek op de aanpak in Nederland. Mensen krijgen soms onnodig een behandeling en worden ongerust gemaakt. Daarnaast zijn er door het bevolkingsonderzoek naar darmkanker wachtlijsten in ziekenhuizen ontstaan voor een kijkonderzoek.
Jaarlijks doen honderdduizenden mensen mee aan een bevolkingsonderzoek. Ze kunnen zich laten onderzoeken op borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker.
- Nu.nl