Internist Gabe Sonke gaat onderzoeken of dat beter kan
Mensen met kanker overleven de ziekte gelukkig steeds vaker. De afgelopen tien jaar steeg de 5-jaarsoverleving met 8 procent. Dat is mede te danken aan nieuwe geneesmiddelen, die helaas zo duur zijn, dat ze onbetaalbaar dreigen te worden.
De kosten van medicijnen tegen kanker zijn maar liefst vertienvoudigd in de afgelopen tien jaar. Het gaat nu bijna om 3 miljard euro per jaar. Internist Gabe Sonke van het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek trekt zich dat aan. Vanuit zijn nieuwe leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam gaat hij onderzoeken hoe het kan dat die kosten zo buitensporig zijn gestegen.
Is het wel terecht?
Is het wel terecht dat die medicijnen zo duur zijn, of speelt de industrie een 'verkeerde' rol? En hoe kunnen we dat tegengaan? De hoge prijzen van kankermedicijnen geven niet alleen hoge druk op de maatschappelijke kosten volgens Sonke, het is ook nadelig voor de patiënt. “Studies naar nieuwe geneesmiddelen worden nu zo opgezet dat medicijnen soms langer dan nodig, soms vaker dan nodig en soms met hogere dosering dan nodig worden gebruikt”, aldus Sonke. Hij pleit voor nieuwe eisen aan het onderzoek naar kankermedicijnen, zodat dit niet meer kan gebeuren.
Tip: de (zeer toegankelijke!) oratie is te beluisteren op de website van het Antoni van Leeuwenhoek.