BAARN - Het optreden van botcomplicaties bij patiënten met kanker kan worden uitgesteld met een geneesmiddel. Gemiddeld met zo'n acht maanden. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van AMGEN.
Het skelet is een van de meest voorkomende plekken voor uitzaaiingen bij kanker. Patiënten met vergevorderde borst - of prostaatkanker krijgen in 60 tot 75 procent van de gevallen met botmetastasen (uitzaaiingen) te maken. Patiënten met longkanker in ongeveer 40 procent van de gevallen.
Uitzaaiingen van de tumor in het skelet maken de botten broos: de cellen van het skelet vernieuwen zich niet meer voldoende. Hierdoor kunnen botcomplicaties ontstaan.
Botcomplicaties
Eén van de eerste symptomen die patiënten met uitgezaaide kanker naar de botten ondervinden is botpijn, vooral ’s nachts. Deze botpijn kan heel hevig zijn en moet vaak bestreden worden met krachtige pijnstillers, zoals morfine, of met bestraling op het bot. Ook kan het bot op de plaats van de uitzaaiing verzwakken, waardoor het kan breken .
De wetenschappers van AMGEN hebben ontdekt dat een eiwit, RANK Ligand, de botafbraak stimuleert. Door het eiwit te remmen met een medicijn, denosumab, kan de afbraak van botcellen worden tegengegaan. Het medicijn is getest bij 5.700 patiënten. Daaruit bleek dat de behandeling het optreden van een botcomplicatie uitstelde met gemiddeld 8,2 maanden.
- Amgen