Onderzoekers van het Hubrecht Instituut in Utrecht hebben ontdekt dat tumorcellen zich sneller uit kunnen zaaien dan gedacht. Uit het onderzoek blijkt dat kankercellen die uitzaaien ook rustige kankercellen kunnen aanzetten om te gaan uitzaaien.
De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Cell. De ontdekking geeft fundamenteel nieuwe inzichten in het gedrag van kanker en biedt mogelijk perspectief voor betere diagnostiek en behandeling.
Tumorcellen
Kanker ontstaat door een opeenstapeling van fouten in de erfelijke eigenschappen (DNA) van cellen. Door deze fouten trekken de cellen zich niets meer aan van de signalen die groei en rust van gezonde cellen regelen en gaan cellen ongecontroleerd delen. Dit leidt uiteindelijk tot de groei van een tumor waarin tumorcellen steeds meer fouten oplopen. Doordat deze fouten in elke tumorcel verschillend kunnen zijn, is het gedrag van individuele tumorcellen ook anders. Dit maakt de behandeling van kanker moeilijk: door een combinatie van bepaalde fouten reageren sommige tumorcellen namelijk niet op therapie.
Om beter inzicht te krijgen in het gedrag van individuele tumorcellen, heeft de onderzoeksgroep van prof. dr. Jacco van Rheenen van het Hubrecht Instituut speciale microscopie technieken ontwikkeld om het gedrag van kankercellen in levende organismen te kunnen filmen. De onderzoekers gaven de tumorcellen met verschillende DNA fouten een andere kleur, een zogenaamd fluorescent label, waardoor ze licht geven in verschillende kleuren. Door deze gekleurde cellen te filmen werd duidelijk welke cellen bewegelijk zijn en door het lichaam kunnen reizen om uitzaaiingen te veroorzaken.
De onderzoekers hebben met de intravitale microscopie techniek laten zien dat kankercellen met DNA fouten die agressiviteit veroorzaken hun agressieve gedrag kunnen overdragen aan kankercellen die deze DNA fouten niet hebben.
- Hubrecht Instituut