Gen voor psoriasis-verwante ziekte ontdekt

Getty Images

MAASTRICHT - Pityriasis rubra pilaris (PRP) is een aan psoriasis verwante huidaandoening met een nog onbekende oorzaak. Maastrichtse dermatologen vonden samen met collega’s van de universiteit van Tel Aviv een gen dat verantwoordelijk is voor de erfelijke vorm van deze ziekte.

Circa 3 procent van de wereldbevolking heeft last van psoriasis. Het is een van de meest voorkomende huidaandoeningen ter wereld. In Nederland zijn er ongeveer 350.000 patiënten. De ziekte is in veel gevallen genetisch bepaald.

Reactie huid
Mutaties in een bepaald gen (CARD14) zijn aangetroffen bij jonge kinderen met psoriasis. Dat bevestigt het vermoeden dat psoriasis en PRP verwante aandoeningen zijn die ontstaan door genetisch defecten. "Het lijkt er op dat de verschijnselen bij PRP en psoriasis te maken hebben met een ontregeling van de interactie tussen huid en huidflora. Een eiwit, CARD14 in dit geval, vertoont een reactie die het eigenlijk niet zou moeten vertonen", zegt dermatoloog Maurice van Steensel.
 
Nieuwe invalshoek
CARD14 reageert bij deze patiënten veel te sterk op de normale huidflora, waardoor er een heftige reactie volgt. Omdat een normale huidflora ook het immuunsysteem instrueert, ontstaat er een vicieuze cirkel waardoor de ziekte kan ontstaan.

"Daarom zou een van de oplossingen voor deze ziektebeelden wel eens kunnen liggen in het aanpassen van de huidflora", verwacht Van Steensel. "Hier ligt volgens mij ook een nieuwe invalshoek, voor de dermatologie: de balans tussen de huidflora en het organisme. Daar liggen mogelijkheden om ziektes als psoriasis aan te pakken."
 
De resultaten van dit onderzoek verschenen onlangs in het American Journal of Human Genetics.

Bron 
  • Maastricht UMC+